iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Две партии искат имот

Две партии искат имот 03_1457604764

Сблъскаха се партийни интереси за една и съща клубна база на ул. „Търговска” 33, като за обекта с площ от 88 кв. м., в който в момента се помещава магазин за обувки „Jako”, претендират две земеделски партии – БЗНС и партия „Никола Петков”. Представител на ПП „Н.Петков” е Бойко Астатков, който е общински съветник от групата „Реформатори и демократи за Перник”, а на БЗНС – Галина Димитрова. Заради застъпването на интереси вероятно искането ще бъде отложено, а клубните бази – разгледани и отново разпределени.

Всички постоянни комисии в ОбС излизат със становище исканията на двете политически сили за клубна база засега да бъдат оставени настрана, а помещенията, които могат да бъдат ползвани от парламентарно представитените партии и тези, които имат свои общински съветници, да бъдат преразпределени. И още: да бъде направен преглед на тези помещенията, като бъдат прекратени досегашнитге договори с партии и коалиции, които не отговарят на условията и да бъдат сключени нови с тези, които се вписват в изискванията.

Има и друго предложение – на председателски съвет в присъствието на кмета да се вземе решение за разпределението на клубната база. На редовното си заседание днес ОбС ще реши как точно ще се процедира по въпроса.

Общинският съветник Георги Захариев, председател на трета земеделска партия – ПП „Обединени земеделци”, пък иска да получи клубна база от 130 квадрата на ул. „Розова долина” №3. Комисията по общинска обственост излиза с положително становище, но тази по регионална политика и местно самоуправление предлага разглеждането на докладната да бъде отложено.

До момента са отдадени 23 общински имота за политически клубни бази и офиси, от които 2 са с изтекъл срок на договорите.

В молбите си представителите на партиите без капчица свян пишат, че помещенията ще се използват за клубна база, при положение, че цял град вижда, че предназначението им е друго – магазини, кафенета, козметичен център и т.н. До момента само ГЕРБ ползва клубната си база по предназначение. Никой друг.

Интересно дали и тази общинска управа, както и досегашните, ще погази закона и ще позволи на партиите да преотдават под наем на трети лица апетитните помещения в идеалния център на Перник в противоречие със законовата разпоредба. Обществена тайна е, че политическите сили плащат наем на Общината на символични цени, като преотдават под наем на трети лица същите помещения, но на пазарни цени. Този проблем отдавна е брадясал и нито един кмет досега не поиска да се справи с него, прилагайки силата на закона. По проблема се е произнасяла и Сметната палата.

Член 32 от Закона за политическите партии ясно казва, че „Предоставените помещения на политическите партии не могат да се преотстъпват за ползване. Такива помещения могат да се ползват съвместно по договор с трети лица само за цели, пряко свързани с дейността на партията”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.