iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Двама ученици изобретиха здравословна напитка, която вече се прави от пернишка фирма

Двама ученици изобретиха здравословна напитка, която вече се прави от пернишка фирма 10_1444722478

Двама ученици от гимназията по електротехника "Джон Атанасов" в София спечелиха първа награда от конкурса "Млади изобретатели". Този конкурс се организира от фондация "Миню Балкански" за трета поредна година, със съдействието на БСК.

Под ръководството на учителя по физика Милена Гошева, Димитър Рангелов и Стефан Рачев са създали система, следяща качеството и количеството на компонентите при пълненето на бутилки с билкова напитка. Интересната технология вече се използва в цеха на фирма "Биодринкс" в Перник.

От извънкласни занимания до индустрията

Идеята за създаване на специален брояч за нуждите на "Биодринкс" - българска компания, която от началото на тази година произвежда и продава собственото си изобретение - бионапитки с плодови и билкови екстракти, възниква в обикновен разговор. Владимир Титоренков, технологът на биопредприятието, познава преподавателката и момчетата, които имат опит в разработването на устройства, придобит в клуба по роботика на гимназията, а и не за пръв път работят по съвместни проекти. След проучване на възможностите се оказва, че на пазара няма броящи системи, които са напълно подходящи за производството на бионапитките и Титоренков директно се обръща към Рангелов и Рачев.

В рамките на около седмица учениците разработват прототипа, който четири месеца по-късно след многобройни проби и напасвания е готов за внедряване. Става въпрос за сензорен брояч, който се монтира на поточната линия и чрез инфрачервени сензори автоматизирано определя и влага количеството плод, захарен сироп и други съставки при бутилирането, преди да се затвори капачката. Така през юли 2015 г. технологията, разработена от двамата ученици, намира реално приложение в цеха на предприятието в Перник. Работата на Рангелов и Рачев далеч не приключва дотам - те продължават да поддържат и развиват устройството за нуждите на компанията.

А бутилирането в "Биодринкс" е толкова специфично, понеже бутилките имат двойна капачка - в едната част се съдържа екстракт от плодове или билки, която при отваряне се изсипва и смесва с основната течност. За да се контролира качеството на напитките, от изключителна важност е да се следи точният брой капачки, дори всяка капачка има свой уникален номер, разказва технологът.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.