iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавата ще дава 20% от конфискуваното престъпното имущество на бедните

Държавата ще дава 20% от конфискуваното престъпното имущество на бедните 02_1455258995

Поне 20% от прибраното от държавата престъпно имущество ще отива след това за грижи към социално слабите и хората в неравностойно положение, като това предвиждат приетите от депутатите на първо четене поправки в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Мотивът за тази стъпка е да се потвърди, че гражданската конфискация е насочена не само към борбата с организираната престъпността, а е във връзка и с възстановяването на справедливостта в обществото.

С промените се сваля и прагът на несъответствие между доходи и притежавано имущество, след превишаването на който се стартира процедура по отнемане. В момента той е 250 000 лв., като се смъква на 120 000 лв. и ще касае последните 10 години. Според вносителите сегашната сума е твърде завишена на фона на динамичната промяна в цените на недвижимите имоти, автомобилите и доходите.

Освен това поправките дават и повече правомощия на инспекторите на специализираната комисия за отнемане на бандитско имане. Предвижда се те вече да могат да правят претърсване и изземване, както и да снемат обяснения от проверяваното лице и неговите близки. Ще могат също така да изискват от съответните дружества разкриване на застрахователна тайна. До момента затрудненият достъп до такава спъва сериозно проверките.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.