iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дрен не си дава децата от SOS-селището

Дрен не си дава децата от SOS-селището 05_1399618096

Радомирското село Дрен не иска SOS Детски селища да премести приемните семейства в София и Перник до края на 2015 година. Местните жители не си дават децата, като смятат, че има много неясноти свързани с частни интереси, които искат да “усвоят” това райско място, на което живеят в момента малчуганите.

Дренци са категорични, че децата не бива да бъдат местени. Според тях около преместването има непрозрачност и това предизвиква, меко казано, притеснения. В нарочно отворено писмо, адресирано до цяла България, ангажираните институции и медиите, обществеността в селото пита защо и в чие име се прави това.

„Дрен е разтревожен за съдбата на тези деца. Къде отиват те?! Какво ще се случи с Дрен?
Дрен се съмнява! В добронамереността. В икономическата изгодност на този проект по преместване. В бъдещето на селото. В бъдещето на региона. В бъдещето на България.
Дрен иска! Децата да останат в селото и да продължат да оживяват селските улици, училище, читалище. Живот! В противен случай още едно село, само на 50 км от столицата, ще се обезлюди”, четем в писмото.

На 4 май 2014 г. в селото е сформиран Инициативен граждански комитет, който се ангажира най-ревностно с решение на проблема. Всеки, който желае да откликне или да се включи по някакъв начин в инициативата, може да го направи. Председател е бизнесменът Ивайло Шопски, а негов заместник- екскметът
Цветан Азманов.

От 19 години насам дренци приютяват в селото стотици деца на възраст до 15 г. Хората твърдят, че топлото им и безрезервно приемане в добронамерена и нравствено стабилна среда, каквато има в селото, е спомогнало за личностното израстване на децата.

От офиса на Сдружение SOS Детски селища обаче имат нова визия за „по-добро образование, по-достъпно здравеопазване, по-големи възможности за личностно израстване, по-близък контакт с биологичните родители, по-добри възможности за професионална реализация”, посочват жителите. Те смятат, че с неоспоримия мотив за адаптация се търси начин деца в риск да се изложат на по-голям риск в големия град.

В същото време Дрен е едно най-екологичните селища в България и поддържа добра инфраструктура. Обградено е с борова, дъбова и букова гора, което прави въздуха му един от най-чистите. Близо е до големите градове, на 40 минути е от София и на 20 минути – от Перник и Дупница. Дрен има и уникално училище, асоциирано към ЮНЕСКО и композирано като картинна галерия с оригинални произведения на известни художници

Местните подчертават, че селото се гордее със своите традиции и приемственост в поколенията, описани в родови истории. Защо едни българи, хора свързани със земята и труда, да нямат възможността да осъществяват адаптацията на тези деца към света и доброто?!, питат местните. Какви стойности се измерват с този акт? Дали нравствените устои или материалните облаги са водещите в едно общество? Какъв модел на поведение демонстрираме пред децата си, като подчертаваме важността на едноличната търговска дейност за сметка на семейния уют и общностната адаптация?, не спират да задават въпроси дренци, но досега нямат отговор на нито един от тях.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.