iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Доизгасяват пожара в община Брезник

Доизгасяват пожара в община Брезник 08_1439447653

На територията на цялата страна за последното денонощие има 255 пожара. Те са локализирани и потушени, обясни пред "Хоризонт" Красимир Шотаров от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението":

Към настоящия момент обстановката е изключително спокойна. Основно остават за доизгасяване в района на община Брезник. Там колегите от Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник работят по отношение на доизгасяване на огнища, които са основно вътре в самият пожар. Периметърът е обезопасен и няма опасност за населението и населените места. Към настоящия момент нямаме опасност от възникналите пожари през денонощието да се развият отново или поне да представляват заплаха за населението. Засушаването вече е трайно, а по-голямата част от растителността е изсъхнала и представлява опасност от възникването на пожари. В тази връзка апелът ми към населението е, към всички, които посещават планината, най-вече зоните около горите, да бъдат изключително внимателни и по никакъв повод да не палят огньове в близост и до места, които не са обозначени и не са определени за тази цел.

Овладян е пожарът, който избухна вчера в местността Каракос, северно от разклона за с. Черганово по главния път Казанлък – Стара Загора. В гасенето участваха служители на "Пожарна безопасност и защита на населението", Държавно горско стопанство - Казанлък и доброволци. Изгорели са над 50 дка тревни площи от общинския и държавен фонд. Вятърът затрудни гасенето на пламъците в участъка, което наложи движението по главния път да бъде временно отклонено през околните села, но по-късно пътят бе отворен.

Пожарникари от Котел са спасили 400 декара широколистна гора от пожар, възникнал в местността Кариерите. Огънят е пламнал в широколистна гора, собственост на Държавно горско стопанство - Котел в землището на село Градец. В гасенето са се включили два екипа на пожарната и 20 горски служители. Няма пострадали, унищожени са 5 декара широколистна гора. Причината за пожара е човешка небрежност, като огънят е тръгнал от запалени сухи треви в близост до гората.

Шест пожара са гасили пожарникарите в Хасковския регион. Изгорели са 10 декара борова гора край Тополовград и 40 декара пасища и сухи треви до свиленградските села Райкова могила и Мустрак.

Днес е обявен най-високият червен код за опасност от възникване на пожари в големи части от областите Видин, Велико Търново, Плевен, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора. В останалата част от страната е в сила оранжев код за пожари - предупреждават от Института по метеорология и хидрология при БАН. В общо 24 области е обявен жълт код за опасно високи температури. Само в София, София-област, Перник и Кюстендил няма обявен код.

Междувременно премиерът Бойко Борисов разпореди, има ли някъде пожар, министърът на отбраната Николай Ненчев и ръководителят на националната пожарна Николай Николов да отиват на място и да поддържат непрекъсната връзка лично с него.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.