iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Доходът на земеделците е нараснал през миналата година

Доходът на земеделците е нараснал през миналата година 11_1415886234

Доходът на земеделците през миналата година е нараснал с 23.7 на сто през миналата година, като е надхвърлил 3 млрд. лева.

Това става ясно от аграрния доклад за 2014 г. Необичайно високият ръст се дължи на субсидиите, които получават нашите земеделци, става ясно от документа. През 2013 г. Те са били с почти 40 на сто повече от предходната година. Средс­твата за подпомагане на отрасъла заемат все по-голям дял от доходите на фермерите, като през 2013 г. Са били 54,5 на сто от предприемаческия доход в отрасъла, през 2012 г. техният размер е бил 48,8 на сто, а 12 месеца по-рано - 36,7 %.

Над 3,3 млрд лева е брутната добавена стойност създадена в селското стопанство, като при нея има увеличение с 1,9 на сто. Едрите фермери и арендатори са споделили по-висока част от приходите си с наемните работници, сочи още агростатистиката. Разходите на фирмите в земеделието за заплати и осигуровки са се покачили с 11,8 на сто спрямо 2012 г. И достигат 616,0 млн. лева.

По-малко средства са получили обаче хората, които разчитат на доходи от отдадени за ползване земи. Арендаторите са намалили размера на рентата и през миналата година общата изплатена сума е паднала със 7,4 на сто по-малко спрямо 2012 г. Хората с ниви са получили общо 759,8 млн. Лева.

Междувременно вчера от националната статистика отчетоха, че индексът на цените на производител в селското стопанство за третото тримесечие на 2014 г. намалява с 3,6% спрямо същият период на миналата година. В растениевъдството индексът на цените пада с 4,6 на сто, а в животновъдството се увеличава с 0.5 %. В същото време цените на селскостопанската продукция отбелязват намаление със 7.3%, като в растениевъдството те са по-ниски с 8.7%, а в животновъдството с 1.6%. По-ниски са цените на пшеницата с 3.2%, на царевицата с 8.9 %, на ечемика - със 17.4%, на слънчогледа -с 3.8%, както и на картофите - с 25.3%.

В животновъдството по-ниски са цените на домашните птици - с 16.6%, и на яйцата - с 2.3%. Освен това от данните на националната статистика става ясно, че през юли, август и септември намаляват и цените на фуражите, минералните торове и препаратите за растителна защита.

Биолозята почти двойно повече

Интересът към биовиното расте и в нашата страна.
Лозята, отглеждани по биологичен начин, само за година са се увеличили с 1 814 хектара и вече заемат 3 871 ха, става ясно от аграрния доклад. Интересът на екопроизводителите не е само към винените лозя, но и към площите, заети с десертни сортове. Като основна причина за бума в развитието на това производство, експертите от аграрното ведомство посочват влезлите в сила подробни правила относно биологичното вино. Европейския регламент се прилага от реколта 2012 г., когато на производителите беше позволено да използват термина биологично вино върху етикетите си.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.