iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Догодина пенсиите ще скочат с 2.4%

Догодина пенсиите ще скочат с 2.4% 09_1475124438

Пенсиите ще бъдат индексирани по швейцарското правило с 2,4% от 1 юли 2017 г., като това съобщи управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, който участва в заседанието на парламентарната комисия по труда и социална политика. Комисията обсъди различни варианти за осъвременяване на пенсиите, включително и предложения на пенсионерски организации за осъвременяване на всички пенсии с размера на средния осигурителен доход.

Без промяна на тавана

„Таванът“ на пенсиите, който в момента е малко над 900 лева, не се предвижда да се променя, допълни Петков.

Осъвременяването на всички пенсии, отпуснати до 2015 г., с актуалния размер на средния осигурителен доход, както настояват пенсионерски организации, би струвало 1,7 млрд. лева на година на бюджета на Държавното обществено осигуряване, допълни Петков.

Според финансовите разчети на НОИ, направени на базата на искането на пенсионерските организации, това би означавало разходите за пенсии да се увеличат с по 140 млн. лева месечно или общо 1,7 млрд. лева за година, каза Бисер Петков.

„Факт е, че има изоставане в размера на старите пенсии”, коментира той. По изчисления на НОИ най-много изостават пенсиите, отпуснати до 2009 г. Петков обясни, че причината е, че през годините пенсиите са били индексирани не по формула и правило, а според финансовите възможности на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.