iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


До края на годината се приемат декларации за освобождаване от такса смет

До края на годината се приемат декларации за освобождаване от такса смет 11_1415180392

Един от основните източници на приходи на общините е такса смет., като с наближаването на края на годината започват да текат най-различни срокове.

До края на годината различните общини ще приемат декларации за освобождаване от налога, при положение че няма да се ползва определен имот. Сроковете са различни и се определят от местните власти. За София например срокът започна да тече на 1 ноември и изтича на 31 декември, когато хората или фирмите, които няма ползват даден имот през цялата следваща година, могат да подадат декларация в приходните отдели на общината по местонахождение на имота. В Бургас срокът е същият. В община Велико Търново и Пловдив са дали срок до края на този месец. В наредбата на Велико Търново е записано, че общинският съвет може да вземе решение да освободи от такса смет малките населени места с по-малко от 10 жители.

Както сроковете, така и декларациите са различни. Според образеца за София например се посочва само името на собственика или ползвателя на имота, както и данните на имота като адрес и партида и фактът, че няма да се ползва. В наредбата на община Пловдив например са изброени по-строги критерии, за да се освободи определен имот от налога. Към декларацията собствениците трябва да предоставят документ, че водата, токът и парното в съответния имот са спрени. Предвидени са и глоби, ако се подадат неверни данни. В случаите, когато е подадена подобна декларация, но общинските власти установят, че имотът се ползва, глобата е в размер трикратния размер на годишната такса, но не по-малко от 1000 лева, пише в наредбата.

Общинските съвети имат срок до края на годината да вземат решение дали ще променят размера на местните такси. Ако не го направят, размерът им остава същият. Основното притеснение на общините за тази година беше изменението на Закона за местните данъци и такси, според което от 2015 г. трябваше да има нова методика за такса смет. Идеята на промените е да се въведе принципът "замърсителят плаща", а не на база данъчна основа, както е сега. Промяната най-вероятно ще бъде отложена. Такъв принцип на плащане съществува като възможност и сега в някои общини. Например, ако бургазлии искат да плащат по този начин, трябва да подадат декларация до края на декември. Във Варна и Пловдив срокът за заявяване на такъв метод на изчисление е 30 ноември.

ПЛАЩАНЕ

Сроковете за плащане на самия налог също са различни. Например във Велико Търново такса смет се плаща на две равни вноски - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължима. Ако се плати цялата сума от 1 март до 30 април общината предвижда отстъпка от 10%. Във Варна също плащат налога на два транша - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължима. Тук отстъпката е 5 на сто. В София налогът се плаща на четири равни вноски в следните срокове - до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември на годината, за която се дължи.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.