iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ДНСК откри нередности и порочни практики

ДНСК откри нередности и порочни практики 08_1407307893

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) откри порочни практики и нередности при пускането на строителни обекти в експлоатация. Това е установил началникът на дирекцията арх. Николай Христов.

В случая са замесени трима служители на ДНСК, които са отговорни за издаването на документи с невярно съдържание. Въпреки че това е подсъдно според Наказателния кодекс, виновните все още не са предадени на прокуратурата. Вместо това двама от замесените са пенсионирани, "за да приключат работата си в ДНСК по един достоен начин", каза арх. Христов във вторник. Третият участник в схемата - началникът на отдел "Строителен контрол" Васил Кралев - дори все още е без наказание заради излизането му в дълъг болничен. Началникът на ДНСК обеща, че ще предостави събраните материали по случая на прокуратурата. Нередностите са установени през последните три месеци, а арх. Николай Христов решил да ги огласи едва днес, след като разбрал, че предстои да бъде сменен и отговорността за това да бъде прехвърлена на него.

Случаите с констатираните нередности по въвеждането на обектите в експлоатация са от тази година и са извършени през март и април. Според представените документи инж. Бонка Вачкова е била председател на държавна приемателна комисия, като в един и същи ден е успявала да пусне в експлоатация между 14 и 17 обекта във всички краища на страната, като в някои от случаите официално е била в отпуск и извън страната.

Така на 27 март 2014 г. инж. Вачкова е подписала 14 разрешения за ползване на различни строителни обекти в градовете София, Хисаря, Пловдив, Асеновград, село Ветрен и Бургас. Същото се случва и на следващия ден – 28 март 2014 г., когато инж. Вачкова като шеф на приемателната комисия смогва да обиколи, за да пусне в експлоатация, обекти в София, Бургас, Каварна, село Котларци (община Тервел), село Долно Осеново (община Симитли), Варна, Ямбол, Чепеларе, село Кортен (община Нова Загора). За тези дати на инж. Вачкова не е издавана заповед за командировка, от което следва логичният извод, че местата не са посещавани и държавната приемателна комисия е проведена в кабинета на служителя, смята арх. Христов. Той посочи, че работният ден на държавния служител е 8 часа, за приемането и въвеждането на един обекти необходимо най-малко 30 минути при проведени 14 държавно-приемателни комисии в един ден, с разстояние от между 400-500 км на обектите едни от друг.

Вачкова надминава тези свои постижения през април. На 22 април 2014 г. тя е председателствала 17 държавно-приемателни комисии и е подписала т. нар. акт 16 на обекти в София, Перник, село Дивотино (Пернишко), Елин Пелин, Стара Загора, Никопол, Велико Търново, Септември. Сред приетите обекти има и силози, които са опасно съоръжение, според нормативните документи и пускането им в експлоатация изисква по-голямо внимание, посочи арх. Христов.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.