iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес в 14 области има жълт код за жега

Днес в 14 области има жълт код за жега 06_1434345688

Жега ни заля в цялата страна в неделя, като живакът на термометрите стигна до внушителните 35 градуса. Най-горещо беше във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе.

Очаква се в понеделник да е още по-топло, заради което от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН обявиха жълт код за високи температури в 14 области на страната.

Изключително внимателни трябва да са във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Благоевград, където не е изключено да достигне 37-38 градуса.

Лекарите съветват хората да пият повече течности и по възможност да избягват излизането навън в най-горещите часове от денонощието. Ако все пак почувстват неразположение, трябва незабавно да се обърнат за помощ към лекар. Най-застрашени при подобни високи температури са възрастни хора със сърдечни или белодробни проблеми.

Синоптиците обаче успокояват, че слънцето леко ще се скрие от наближаващите към страната ни облаци. Именно те ще са причината за слабите превалявания и позахлаждането в началото на седмицата.

В четвъртък пък се очаква живакът да падне с цели 10 градуса. Тогава се очакват и по-обилни валежи от дъжд.

Доброто настроение за плаж ще се завърне още в петък, когато сивият атмосферен фронт ще бъде издухан.

Освен жегите, жителите в Смолянско трябваше да преживеят и слабо земетресение в събота вечерта. Земният трус е регистриран малко след 20.00 часа.

Силата му е била с магнитуд 2,5 по скалата на Рихтер, а епицентърът е бил на 26 км източно от Смолян и 180 км югоизточно от София, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. За щастие няма данни за пострадали или нанесени материални щети.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.