iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес се честват 1150 години от покръстването

Днес се честват 1150 години от покръстването 05_1430558194

Днес Българската Православна Църква отбелязва 1150 години от покръстването на българския народ, като това е поводът с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия Синод, на територията на Варненска и Великопреславска епархия днес и утре да се провеждат тържествени чествания на знаменателния юбилей.

На тях ше присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и Симеон Втори. Те ще бъдат отличени с най-високи църковни отличия.

На 2-и май, когато честваме паметта на св. цар Борис Покръстител, в Голямата базилика на старопрестолния град Плиска от 09:30 часа ще бъде извършена света литургия, която ще оглави лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, предаде БНР. В съслужение с предстоятеля на БПЦ патриарх Неофит ще бъдат синодалните митрополити и представители на поместните православни църкви, които ще почетат паметната годишнина от приемането на Християнството по българските земи и създаването на независимата Българска Православна Църква. Най-младият митрополит на Българската Правослвна Църква - Неврокопския Серафим, определи отбелязвания днес юбилей като много важен и значим за националната и църковната ни история и добави:

След тържествената патриаршеска служба, Негово Светейшество патриарх Неофит ще връчи ордените на държавниците, които Църквата отличи по повод знаменателното събитие. Премиерът Бойко Борисов ще получи най-високото отличие на Българската православна църква – ордена „Св. цар Борис-Михаил”, първа степен. Сред наградените са и Симеон II и директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов.

За честванията са поканени представители на 13 църкви, каза кметът на Каспичан Милена Недева:

И на тези църкви, на които покръстването в България е дало своето отражение, за да бъдат покръстени и техните народи - Киевски и Украински Патриарх Онуфрий, представители на Вселенската, Ерусалимската, Антиохийската, Александрийската, Руската, Сръбската, Грузинската Патриаршия, на Полската, Чешката и Албанската православна църква, както гръцки и кипърски епископи.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.