iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес ни очакват високи температури

Днес в 01:03 часа настъпи астрономическата зима. Това беше и най-краткия ден на годината, както и най-дългата нощ.

Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. Най-често понятието се отнася само за две от положенията на Слънцето - т.нар. "зимно" и "лятно" слънцестоене. Като резултат от наклона на земната ос продължителността на деня и нощта зависят от положението на Земята спрямо Слънцето. На 22 юни Слънцето се движи над Тропика на Рака. В северното полукълбо денят е най-дълъг, нощта е най-къса и се говори за лятно слънцестоене. В южното полукълбо денят е най-къс, нощта е най-дълга и е налице зимно слънцестоене. На 22 декември Слънцето е над Тропика на Козирога, в северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в южното - лятно. Когато еклиптиката (видимият път на слънцето) пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тогава имаме равноденствие.

Днес над страната ще има променлива облачност, на места временно намаляваща до слънчево. Ще продължи да духа умерен, в Дунавската равнина и по Черноморието до силен западен вятър, който през деня постепенно ще отслабва. Максималните температури ще са между 5° и 10°.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще е по-високо от средното за месеца.

Над планините облачността ще е променлива. Ще е ветровито – със силен до бурен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 м около минус 1°, на 2000 м около минус 6°.

По Черноморието ще има променлива облачност, по-често значителна. Ще духа умерен до временно силен западен вятър, който след обяд ще се ориентира от югозапад и ще отслабва. Максималните температури ще са 6-9°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 8-9°.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват някои от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.