iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Днес е Велика Събота

Днес е Велика Събота 04_1461998932

Богослужението на Велика Събота е посветено на възпоменанието пребиваване на Иисус Христос „в гроба с плътта, в ада с душата като Бог, в Рая с разбойника и на Престола заедно с Отца и Духа" и Възкресението на Спасителя от гроба, като на Утренята на Велика Събота, т.е. на Велики Петък вечерта се отслужва около Плащаницата Опело Христово, след което свещенослужителите изнасят от храма Светата Плащаница издигната в ръцете им до височината на главите с участие на народа, обикаля се около храма, във възпоменание слизането на Иисус Христос в ада и победата Му над ада и смъртта.

След това, при внасяне на Плащаницата в храма, те я поднасят през отворените Царски двери в Светия Олтар като знамение на неразлъчното пребиваване на Спасителя с Бог Отец, и че Той със Своите страдания и смърт отново ни отваря вратите на Рая.

На Велика събота- сутринта, Божествената Света Литургия в този ден се извършва по-късно в сравнение с другите дни през годината, като се съединява с Вечернята.

След Малкия вход и пеене на „Свете тихий..." започва четене на 15 парамии, в които са събрани най-важните Старозаветни предобрази и пророчества за спасението ан хората чрез страданията и Възкресението на Иисус Христос.

След парамиите и Апостола започва предвъзвестяването на празника Възкресение Христово. На клируса започват да пеят бавно: „Възкресни Боже...", а в Олтара в това време черните одежди от Престола и от свещенослужителите се сменят със светли, както и другите черни покривки в храма се заменят със светли. Това е изобразяване на събитията – мироносиците рано сутринта, „докле беше още тъмно", видели при гроба Христов Ангел в светла дреха и чули радостната вест за Христово Възкресение.

След това дяконът в светли одежди чете Евангелие и възвестява на хората Христово Възкресение.
Някъде има обичай след извършване на Светата Литургия се извършва благославяне на хляб на вино за подкрепа на силите на молещите се, след което започва четене на книгата Деяния Апостолски до началото на Полунощницата.

В 12-десетия час през нощта се извършва Полунощница, на която се пее Канонът от Велика Събота.

Вярващите благоговейно очакват настъпването на половината от нощта, когато започва светлата Пасхална радост от най-великия празник на Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.