iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Днес е денят на Свети Стилиян

Днес е денят на Свети Стилиян 11_1448531111

Българска православна църква почита паметта на Свети Стилиян Пафлагонийски. Той е наречен още Детепазител и се смята за закрилник на бебетата и малките деца.

Днес имен ден празнуват Стилиян, Стилияна, Щилиян, Щилияна, Щерян и Щеряна и други. Самото име Стилиян идва от гръцката дума за стълб.

Светецът е роден в Пафлагония, Мала Азия и е живял там от края на IV век до началото на V век. Често лекувал и помагал на деца заради което носи прозвището Детепазител.

На иконите е изобразен с пеленаче и го благославя, заради което се възприема и като пазител на кърмачетата.

Народните вярвания за днешния ден сочат, че не трябва да се работи нищо в дома, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здравето на своите деца.

Светецът е благословен от Светия дух още в утробата на майка си. Още от малък Стилиян не се е докосвал до земните изкушения и така израснал без да се остави да го завладеят земните богатства.

След време светецът решил да се отдаде на аскетичен живот и продал цялото си имущество, за да раздаде парите от него на хора в нужда.

След като продал бащиното си наследство, Стилиян се замонашил и се отдал на строг пост, за да се приближи максимално до Господ.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

12-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.