iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Днес е Атанасовден

Днес е Атанасовден 01_1453101544

Отбелязваме Атанасовден, като на 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики. По този повод Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на Атанасовден в едноименния храм в село Горни Лозен, край София ще бъде отслужена празнична св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, съобщава "Фокус".

Народните поверия сочат, че на този ден гоним зимата чрез Св. Атанасий. Легендата разказва как той, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: "Иди си, зимо, идвай пролет". Лютата зима се уплашила и станала по-мека.

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат.

Св. Атанасий бил голям защитник на Православната вяра. Участвал в Първия Вселенски събор, където се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. Заради вярата преследван в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия така настоявали да се върне епископът им, че императорът се опасявал от бунт и се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 година на 80 години.

Св. Кирил е участвал на Третия Вселенски събор и изобличил еретика Несторий. Написал е много книги в защита на вярата. Починал в мир в 444 година.

Днес имен ден празнуват носещите имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас означава "безсмъртен".

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

08-Януари-2019

07-Януари-2017

08-Януари-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.