iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Диабетът настъпва все повече

Диабетът настъпва все повече 11_1447514533

Всеки втори човек у нас над 16-годишна възраст е застрашен от диабет, стана ясно по време на кръгла маса по проблемите на това заболяване, която се проведе в парламента вчера.

60 % от хората у нас са с наднормено тегло или затлъстяване, излишните килограми предразполагат към захарната болест, съобщи председателят на Българската диабетна асоциация проф. Ивона Даскалова.

Очаква ни световна диабетна пандемия, предупреди националният консултант по ендокринология проф. Сабина Захариева, позовавайки се на данни от Световната здравна организация. 382 млн. души в света са с тази диагноза, до 2035 г. броят им ще се увеличи с 55 на сто. Само в страните от Европейския съюз около 50 млн. души са засегнати от диабета.

Над 400 000 човека са диагностицирани със захарен диабет. Проф. Захариева изтъкна, че той убива толкова, колкото и СПИН-ът. Лечението му струва годишно на страните в ЕС близо 50 млрд. евро.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков посочи, че в повечето случаи болните сами са провокирали болестта си с прекомерната употреба на мазни храни, обездвижване и в резултат на това затлъстяване, както и с прекомерното пиене на алкохол.

Училищните лекари и медсестри да имат право да бият инсулин на учениците с диабет. Такава промяна в наредбата за медицинските лица в училищата ще предложи председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Сега родителите ходят да слагат инсулина на децата си в голямото междучасие, тъй като според нормативната уредба училищните медици нямат това право.

От пациентските организации настояха здравната каса да плаща инсулиновите помпи и игличките за тях за малчуганите-диабетици. Един такъв прибор, който измерва и вкарва инсулин автоматично, струва 8 000 лева.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.