iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Девет храма в Брезнишко ще получат икони

Девет храма в Брезнишко ще получат икони 10_1444198837

Даряват икони на на девет храма в Брезнишко, като дарителите са брезничаните Евелина Новакова и Димитър Димитров. Жестът е по повод духовния празник на Брезник, Петковден, който традиционно се чества на 14 октомври.

Актът по дарителството ще бъде в празничния ден в църквата “Св. Петка”. Икони ще получат храмовете в Брезник “Св. Петка”, “Св. Георги” и параклисът “Св. Илия”, “Св. Николай Чудотворец” в Ноевци , “Св. Анна” във Велковци , “Св. Богородица” в Слаковци, “Св. Георги” в Сопица , ”Св. Николай” в Кошарево, “Св. Иван Рилски” в Гърло.

Художник на светиите е Рая Маврова.

Празниците в чест на духовния празник на Брезник започват на 8 октомври с премиера на постановката “Безумната лейди Джули” с участието на Стоянка Мутафова. Представлението е посветено на 93-годишнината на царицата на комедията и по повод 66 години откакто тя е на сцена.

На 9 октомври от 15 часа в изложбената зала на Класното училище ще бъде открита изложбата “Златна есен в Брезник” с рисунки на ученици от СОУ “Васил Левски”. На 13 октомври брезничани ще видят друга експозиция, наречена “Да се знае и помни храмът – преди и сега”. Събитието ще бъде в църквата “Света Петка” , а началото е в 17.30 часа. Половин час по-късно започва поклонението пред мощите на духовната закрилница на Брезник – Света Петка. От 20 часа пък започва нощното бдение в църквата.

Празничният 14 октомври е започва в 8.30 часа със света литургия и празничен водосвет. В 1030 часа тръгва литийното шествие, а в 11.00 ще бъде раздаден курбан на миряните.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.