iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Децата, които не са гушкани от майките в първите часове след раждането, се отчуждават

Децата, които не са гушкани от майките в първите часове след раждането, се отчуждават 01_1452012362

Децата, които не са гушкани от майките в първите часове след раждането още в болницата растат отчуждени, като трудно се социализират, по-затворени са от останалите и постигат всичко в живота значително по-трудно от тези, които са се радвали на ласките още в първите минути, след като са поели първата глътка въздух. Това съобщиха от фондация „Родители за родители” и Българския Хелзинкски комитет вчера.

Затова е редно, Министерството на здравеопазването да насърчава, чрез персонала в болниците, майките да осъществяват контакт кожа до кожа с бебетата до първия час след раждането, смятат от неправителствения сектор. За целта е необходимо ведомството да включи този пункт в медицинския стандарт по акушерство и гинекология, настояват от там.

От фондацията твърдят, че бебетата, които са установили контакт с майките си веднага след раждането, плачат 10 пъти по-малко и 40 пъти по-кратко дори, когато имат колики и се адаптират по-лесно към заобикалящия ги свят, заяви психологът Елена Кръстева.

Според родителите контактът майка-новородено спомага и за предотвратяване на кръвоизливи след раждането. Оказва се, че у нас при 86 на сто от ражданията връзката между майката и бебето веднага след раждането е нарушена. Психологът обяви още, че ранният контакт, който е изключително емоционален за майката, предотвратява изоставянето на деца, подпомага развитието на мозъка на новороденото, тези бебета имат пи-ниски нива на кортизол в кръвта, което значи, че са изложена на по-малко стрес.

Проучване показва, че при 60 % от бебетата, осъществили контакт с майките си веднага след раждането, кърменето започва още в първия час.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.