iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца от ПМГ представиха факти за делата и живота на смелите българи

Деца от ПМГ представиха факти за делата и живота на смелите българи 03_1456994907

Слова, стихове и факти за делата и живота на смелите българи – герои на своето време, представиха възпитаниците на Природо-математическата гимназия „Христо Смирненски” в Перник. Поводът беше националния празник 3 март.

Водещите, ученици от гимназията, призоваха присъстващите да преклонят глави пред героите, изгубили живота си в името на България и отбелязаха, че не е възможно да се докоснеш до историята без да преживееш нейните сурови истини. Затова участниците представиха важни личности, допринесли с делата си за България. Сред тях бяха Георги Раковски – основоположникът на българската национална революционна дейност, Апостола на свободата Васил Левски, легендарният сливенски войвода Хаджи Димитър и др. Участниците припомниха и две особено важни дати от българската история: Априлското въстание и Руско-турската освободителна война.

Преди това директорът на ПМГ Емилия Грозданова приветства присъстващите по повод националния празник и 138 години от Освобождението на България от турско робство и заяви, че днес се чувстваме горди потомци на народ със славна история.

Част от нея припомниха учениците от осми и девети клас, които с въодушевление рецитираха Вазовите стихове от „Опълченците на Шипка“.

Накрая директорът раздаде грамоти на учениците, изготвили патриотичните табла и неочаквано самите възпитаници отличиха своите преподаватели за помощта, която са им оказали. А към училищната библиотека ще прибавят още една книга „Символите на България“, подарък от кмета на община Перник Вяра Церовска. С нея ще допълнят знанията си родната история.

Тържеството на ПМГ, посветено на 3 март, уважиха кметът на община Перник Вяра Церовска, председателят на общинския съвет в Перник Иво Савов, заместник-председателят на общинския съвет Румяна Гьорева и зам.-кметът по култура и образование Севделина Ковачева.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.