iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Деца изчезват без следа за три дни

Деца изчезват без следа за три дни 05_1431330847

Най-новата мода е „Игра на 72", която подлуди децата. Тя е в стил „Ледена кофа с вода" и е твърде инфарктно за родителите и полицията.

Тийнейджърите си изпращат лични съобщения един на друг чрез социалната мрежа, призовавайки се да изчезнат, без никакъв контакт с никого, в продължение на три дни.

Опасната игра има две основни условия - да се покрият за 72 часа и да не казват на никого къде отиват, какво ще правят и какво се е случило през това време. Първият регистриран случай на изчезнало хлапе е от Франция, откъдето се предполага, че е стартирало това нелепо предизвикателство.

За да играят, участниците трябва да се покрият така, че полицията да не може да ги открие в посоченото време. Контактът с други приятели или семейството са категорично забранени. След изтичането на тези 3 дни, децата се връщат невредими у дома, без да разкриват къде са били. Случаите в Европа вече са стотина, а от около седмица за играта усилено говорят и българчетата. Ето защо от полицията взимат превантивни мерки и призовават родителите да говорят с децата си, преди те да са им организирали три кошмарни дни, предаде "Всеки ден".

Психолози обясняват, че манията няма за цел да уплаши до смърт родителите, а да вдигне на крак полицията. Децата обикновено изчезват в петък, след като излязат от последния час. Техните следи най-често се губят до понеделник сутринта, когато те тържествено се появяват. От случаите, регистрирани във Франция и Великобритания става ясно, че децата обикновено си избират добро скривалище на не повече от 20-30 километра от дома. Най-често в играта се включват момичета на възраст между 13 и 18 години, твърдят органите на реда.

„Всички родители, чиито деца имат профили във Фейсбук, трябва да знаят за тази нова игра. Дори бих ги посъветвала да разговаря с тях, за да разберат дали са запознати с това предизвикателство и какво мислят за него. Така ще ориентират дали те възнамеряват да изчезнат", смята психологът Сиана Маринова, която наскоро е завършила във Франция и сега и предстои да развива практика у нас. Според нея е важно също така, майките и татковците да са наясно с какви връстници общуват децата им. Защото средата била основна мотивация, особено когато говорим за „мода" - нещо, което правят и другите в училище.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.