iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават съвети как да се пазим при бури и гръмотевици

Дават съвети как да се пазим при бури и гръмотевици 06_1434628413

Експертите от „Пожарна безопасност и защита на населението” дават съвети как да се опазим при гръмотевични бури и силни ветрове.
Ако се намирате сред природата, постарайте се да застанете далече от високи дървета. При гръмотевична буря подходящите места за подслоняване са дълбоките пещери, съветват от МВР.

Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни.

Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река или езеро, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето, бързо се насочете към брега.

При наличие на сух предмет, седнете върху него. Когато сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Най-добрата защитна позиция е да клекнете и плътно да прилепите към земята ходилата си. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Ако до вас има друг човек, застанете на разстояние от него.

В случай че сте на колело, слезте от него. Не хващайте и не дръжте в ръка метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Когато се намирате в къща или на работното си място, трябва да изключите от електрическата мрежа телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

По време на пътуване с кола приберете антената. Ако падне гръм при движение, проверете гумите на автомобила и помнете, че ако са обгорели, може да се спукат.

Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение.

Специалистите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

При силен вятър

Силните ветрове са често явление за територията на страната, но при особено голяма скорост на въздушните маси, те представлява опасност.

При възникване на смерч или необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта. Не оставайте за дълго на открито. Има опасност от падащи отломки и предмети от сградите. Влезте в дома си и затворете плътно вратите и прозорците.

Смерчът засяга най-чеалсто покривните конструкции и горните етажи. Преценете и, ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата. Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда или подлез. Когато сте на път - спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Ако сте на полето или в планината - заемете ниски места и заслони.

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?

Възможни наводнения и жълт код

Днес и утре са възможни наводнения във водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда, и долните течения на реките Места и Струма, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви жълт код за очаквани нови количества валежи, сумарно до 30 л/кв.м в области Смолян, Кърджали, Хасково.

До 40 литра на квадратен метър са падналите количества валежи през последното денонощие в област Кърджали, казаха от хидро-метеорологичната обсерватория в областния град.

Най-обилни са били дъждовете в община Ардино. Градушка е имало в района на кирковското село Бенковски. Тя е била с големина до 10 мм, придружена със силен вятър. Падналите количества дъжд там са 36 л./кв.м.

По информация на кмета на община Кирково - Сали Рамадан, градушката е нанесла сериозни поражения на селскостопанската продукция в четири населени места. Напълно унищожени са първа и втора ръка на тютюневите насаждения, обясни Рамадан.

По-късно привечер валежите ще спират, а облачността ще намалява. Ще духа слаб северен и североизточен вятър.

Източник: dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.