iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават повече пари на майките на деца с увеждания

Дават повече пари на майките на деца с увеждания 11_1478698483

По 930 лв. месечно ще получават от догодина майките на деца с над 90 на сто увреждания, като до сега те са ползвали възможностите на различни програми за личен асистент, а сега парите ще идват директно от бюджета. Новината съобщи в Стара Загора при посещението си в дневен център за деца и възрастни с проблеми социалният министър Зорница Русинова.

По 450 лв са предвидени за деца с увреждания от 70 до 90 на сто,а между 50 и 70 процента са предвидени по 350 лв.Проектът ще обхване около 10 000 деца, като малко над 2 000 са с най-висока степен на увреждания.

Проектът за бюджет 2017 предвижда 5-процентно увеличение заплатите на служителите в двете най-големи агенции в системата на социалното ведомство.

За пръв път от последните 11 години е засечена трайна тенденция за намаляне нивото на безработицата у нас, тя е под средната за ЕС.Според министър Русинова факторите са сред истинската икономическа активност и ефективността на инвестициите. Въпреки това продължават усилията за предлагане работа на хора , които повече от година са извън пазара на труда.

Продължава да бъде най-сериозен проблемът с около 150-те хиляди младежи, които не работят и не учат.

В МТСП не разполагат с точна статистика завършващите висшето си образование извън страната и колко от тях се завърщат обратно.За това разчитали основно на трудовите аташета, които са назначени в пет от страните на ЕС.Техният антажимент бил ежегодно да правят информационни дни в основните университети, където учат българи.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.