iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дават пари на инвалиди

Дават пари на инвалиди 02_1454483494

Хора с трайно намалена работоспособност над 50% могат да получат до 20 хил. лв., за да започнат свой бизнес, като средствата се отпускат от Агенцията за хората с увреждания и се дават както на физически лица, така и на собственици на фирми. Средствата се отпускат за покриване на инвестиционни разходи, оборудване за разкриване на нови работни места, оборотен капитал, квалификационни курсове, обясни шефът на агенцията Минчо Коралски. Срокът за кандидатстване по тази схема е 7 март. Коралски отчете, че през миналата година така са финансирани 34 проекта за близо 600 хил. лв., а са кандидатствали 110 души. Най-често се откриват фирми в дейността на услугите и търговията, но има и такива в производството.

Общо 3.6 млн. лв. за тази година са предвидени за заетост на хората с увреждания. От около 250 хил. души само 10-15% работят, каза Коралски. Според него обаче работещите може да се окажат много повече, защото някои от тях криели, че имат увреждане, за да запазят работата си.

Агенцията предлага и друга схема за подпомагане на работодателите, които искат да адаптират работно място за човек с увреждане. Условието обаче е да му осигурят трайна заетост - не по-малко от 36 месеца. Тук проектите ще се подават до 2 март. За осигуряване на достъпност до работните места, като изграждане на рампи, се дават до 10 хил. лв. За приспособяване на работното място се дават до 4000 лв. За оборудване на работно място за новоназначен човек с увреждане се дават също до 10 хил. лв. Тази схема обаче не се радва на особен интерес от фирмите.

Третата схема предлага до 40 хил. лв. за проекти със социална насоченост за създаване на здравословни и безопасни условия на труда, осигуряване на достъп до помещенията в предприятията, подобряване на общата хигиенна среда и т.н. Фирмите могат да получат и до 80 хил. лв. за проекти със стопанска насоченост, като сумата може да се увеличи с до 24% по решение на агенцията. Тук се кандидатства до 29 март. И този проект е за оборудване и разкриване на работни места, за технологично обновяване и т.н.

ДОБАВКИ

Хората с увреждания имат право и на целеви помощи всяка година, припомни шефът на агенцията. Например по 50 лв. годишно могат да получат хората с увредено зрение и тези с над 90% трайно намалена работоспособност. По програмата за рехабилитация и социална интеграция на хора с увреждания могат да кандидатстват неправителствени организации до 29 февруари. Сумите варират от 4 хил. лв. до 16 хил. лв. за различните проекти.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.