iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Даряват само пакетирани храни в срок на годност

Даряват само пакетирани храни в срок на годност 09_1474343956

Списък на храните, които ще може да се даряват, без да се дължи ДДС, ще направят министрите на здравеопазването и на земеделието, като ще може да се даряват само пакетирани храни в срок на годност. Това стана ясно след среща на министъра на финансите Владислав Горанов с омбудсмана Мая Манолова по темата за освобождаване от ДДС върху дарени храни. На срещата присъстваха министърът на земеделието Десислава Танева, митрополит Антоний, представители на БАБХ, Българската хранителна банка, БЧК, производители на храни и др.

"На срещата представихме разработения от МФ законопроект, който ще допълни приетия на първо четене закон, с който се урежда механизмът за създаване на хранителна банка, както и контролът върху даряваните храни", каза министър Горанов. Хранителната банка ще получава даренията и ще ги разпределя на тези, които имат най-голяма нужда - министърът на труда ще направи списък на институциите и социалните заведения. Хранителна банка ще може да се създава само ако има покритие най-малко на 30% от територията на страната, определени са и системите за отчетност, които ще са нужни за контрола на качеството на храните. Предлага се хранителната банка да бъде юридическо лице с нестопанска цел и тя ще бъде под контрола на БАБХ и НАП. Контролът върху качеството на храните ще се запази такъв, какъвто е и досега, няма да има компромис от страна на държавата по отношение на качеството на дарените храни. На въпрос за ефекта от това данъчно облекчение министър Горанов каза, че 7-8 млн. лв. е потенциалната загуба за бюджета при даряване на 0,5% от целия оборот на храни, което бюджетът може да си го позволи.

Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че "това, което направи за гладните хора министър Горанов, е неоценимо". Тя коментира, че храните от ресторантите, блок-масите и топлите витрини на хипермаркетите няма да могат да се възползват от новото данъчно облекчение. Тези храни също ще могат да бъдат дарявани, като омбудсманът представи друга своя инициатива за дарения на останала вече приготвена храна от ресторантите и магазините, която ще се реализира със съдействието на Българската православна църква. Ще организират обществени трапезарии с излишните храни от ресторанти и топли витрини, които няма да ползват отстъпки от ДДС. Идеята е да се покаже, че има хора, които са готови да даряват и без отстъпки. Още следващата седмица в няколко общини пилотно ще се организират такива обществени трапезарии. Идеята е храните от столове и ресторанти да стигат по най-бързия начин до първото най-близко социално заведение, където хората не се дохранват.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.