iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дариха на читалище в Дупница 20 000 книги

Дариха на читалище в Дупница 20 000 книги 05_1432449134

Вчера с жива верига в Дупница започна пренасянето на дарение за местното читалище. То е от над 20 000 книги и е с обща тежест 15 тона.

Дарението е от Петко Марков, внук на Петко Александров Марков - адвокат и русофил от Павликени. Той приживе е бил собственик на най-голямата частна колекция от книги в Северна България. Благородната инициатива се осъществява в навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Десетки се наредиха днес между паркиралия товарен автомобил с книги и библиотеката, за да пренесат, подавайки ги от ръка на ръка. Тъй като книгите са много, доброволците оформиха две вериги. Над 20 000-те тома българска и чуждестранна литература включват издания от 1900 година до наши дни.

Библиотеката при читалище "Зора 1858" има над 160 000 тома литература, както и богат фонд от ценни старопечатни издания, наброяващ 108 книги от общо 1100, регистрирани в българските библиотеки. Сред тях е оригиналът на Рибния буквар на Петър Берон от 1824 г. Днешното дарението за библиотеката при читалище "Зора 1858" е най-голямото частно дарение на книги в цялата й 157-годишна история.

"Много съм щастлив, че библиотеката при читалище "Зора 1858" се отзова на нашата молба да приеме частната колекция от книги на дядо ми, които няма как да съхранявам. До сега всички библиотеки, с които сме говорили, отказваха дарението заради разходите по транспорта и липсата на свободна площ. Единствено читалището в Дупница откликна на призива ни, за което аз и моето семейство сме изключително признателни", каза дарителят Петко Марков.

Уникалното дарение тежи повече от 12 тона, като цялата организация по доставката се обезпечава от Ротари клуб Дупница, чиито членове искат с този жест да направят безценен подарък на съгражданите си. На всички, които се отзоваха, за да помогнат, библиотекарите ще подарят нови книги по избор от седем заглавия, предоставени на читалищната библиотека от издателство "Интермедия" София.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.