iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Данъците от селата потъват "у градО"

Къде отиват данъците ни?

Жителите на Кладница, Рударци и Драгичево плащат, но не получават! Поне такова е настроението на жителите по отношение на основни функции на държавата и общината - назрял проблем особено около големите снеговалежи в последните седмици. Освен, че ни затрупа и практически снегопочистване практически нямаше, въпреки смешния снегорин на кмета на Рударци, хилядите ругатни и коментари по фейсбук и сайтове в околността. Няма да коментираме и екшъна който уж се разиграва между БСП и ГЕРБ в местната общинска управа, пък населението си плаща за зрелището. 

Какво е общо за тези села? Драгичево е с официално около 2200 жителя, Кладница и Рударци с по 1200 (ориентировъчно), обаче живеещите и прибиваващите са два до три пъти повече - виладжии, живеещи, но с нерегистриран дори адрес за временно пребиваване. И всичките може би около 10000 обитатели си плащат данъците си, но практически малка част от тези данъци се връща в населените места, макар и населени от баровци и бизнесмени, милиардерите на България, както бяхме писали в сайта на Рударци

През 2009-та се появи публикация в сайтовете на селата Нова община "Южна Витоша" - нека бъде в която се лансира една идея, която е била реалност от 1960-та до 1979-та година - тогава Селата Кладница, Рударци и Драгичево се били обособили самостоятелен СОНС (Селски общински народен съвет). Идеята в статита е към тези дри села да се добавят и софийските Мърчаево и Владая (които имаха същите проблеми със снегопочистването, както и Пернишките села).

Хората са прави да негодуват и да искат да избягат от този капан, защото ако данъците са парите с които народа си плаща за нормално управление на държавата и общината, то какво да правят, когатто това управление не е с добро качество и рекламации няма нито на касата нито впоследствие.

Ето поредицата от публикации, които водят към тази идея и описанието й:

Публикуването и промотирането на тази публикация идва от коментар на жител на Кладница, който избирайки да плаща данъците си тук, съответно е потърпевш от ситуацията. Ето коментара му:

Здравейте и от мен, казвам се Илия Игнатов и съм от Враца. Студент съм в София и имам къща в Кладница.Изчетох дискусията която се води и много се зарадвах, че има ентусиазирани хора като вас. Въпреки, че съм студент и съм едва на 19 години аз също харесвам спокойствието, природата и чистият въздух тук. Вместо да си седя на общежитие както правят повечето мой колеги (има хора и от Перник които са на общежитие в София) аз предпочитам да си пътувам от Кладница до университета всяка сутрин и да се прибирам следобяд. Да много по-скъпо е, но предвид красивата природа, чистия въздух и спокойната атмосфера която има селото мисля, че си заслужава.

Относно пътищата - ох... като се сетя колко проблеми имах с колата заради непочистените улици направо ми прилошава. Смених 1 брония и 2 кори под двигателя и то заради това, че снегорина се движи с вдигната дъска и не почиства нищо, отделно че имах и ситуация в която на влизане в Рударци видях че идва снегорина отбих максимално в дясно на пътя и спрях и го изчаках да се разминем а той ми счупи огледалото и дори не спря... Не знам предишните години каква е била ситуацията и какво е решението за да се оправят нещата в това така красиво село, но не мисля, че в 21 век не е нормално при такава природа, при толкова вода която блика от всякъде и при това местоположение (на 30 минути от София) да е толкова тежка ситуацията с пътищата.

Не мисля, че е редно предвид факта, че сме избрали по-скъпия начин на живот с данъците които се плащат да спонсорираме благоустройството на хората които предпочитат евтиния живот в града. Това са нашите пари които вместо да се вложат в почистване и подобряване на пътя Драгичево-Кладница и за ремонт на пътищата около нашите домове те отиват за община Перник която както вече казахте връща към нас значително по-малко средства...

Подкрепям напълно идеята, че тези пари от всички видове данъци и такси които се заплащат от жителите на околните села трябва да се използват за подобряване на условията в самите села а не голяма част от тях да отиват за други места които нас не ни засягат. Ние хубаво пишем и вие много добре обяснихте къде и как отиват парите и колко се връщат, но въпросът ми дали кмета на селото чете и обмисля тези неща, дали някой въобще ни обръща внимание? 

Забележете: Дали някой въобще ни обръща внимание? Данъкоплатци забравени от бога - не само община, но и от държавата - основните пътища през селата се почистват от АПИ с регионално ОПУ Перник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.