iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чужденци купуват български бебета за 3 000 евро

Чужденци купуват български бебета за 3 000 евро 03_1426339221

Над 3000 евро струва продажбата на българско бебе в чужбина, като за купувачите няма значение дали новороденото е бяло или по-мургаво. Затова в тази схема основно участват представителки на малцинствата.

Все по-често обаче и майки с по-светъл тен решават да продадат отрочето си, разказаха разследващи пред „Монитор“. Обикновено обаче при тези случаи причината за продажбата е много тежка финансова криза, в която е изпаднало семейството, или нужда от пари за лечение на болен близък. Имало и случаи, при които продавачките са студентки или ученички, които искат да дадат детето си за осиновяване в добро или богато семейство, за да му осигурят по-добро бъдеще, обясниха експерти, занимаващи се с борбата с трафика на деца.

Преди време стана ясно, че заради дупка в българското законодателство е много лесно чужденци да си платят за БГ бебе. Това става чрез припознаване на хлапето, което по закон не е забранено.

Процедурата е декларативна и за нея не е необходимо да се доказва биологичният произход на детето от бащата. Тази дупка в закона е вратичка за извършване на незаконно извеждане на българчета от страната. Ако гръцки гражданин например иска да припознае хлапето, той отива в родилния дом, казва, че детето е негово, и става законен баща. Издава се акт за раждане, а майката подписва нотариално заверена декларация, че няма нищо против детето да бъде извеждано или изведено от България. За да стане майка обаче, неговата съпруга трябва да осинови бебето по действащите в страната закони.

Поредният подобен случай взриви вчера гръцките медии, които съобщиха за ареста на двама българи - на 24 и на 35 години, 56-годишна гинеколожка и нотариус на 35 г. от Гърция. Те са участвали в схема за незаконно осиновяване според полицията в Каламата, тръби пресата в южната ни съседка. Четиримата са били арестувани в понеделник вечерта. Новороденото момченце е трябвало да премине в ръцете на богато семейство от Атина срещу 3000 евро. Българската майка щяла да вземе 1500 евро, а останалата сума прибират другите съучастници в сделката. Не е ясно колко бебета са били пласирани досега от мафиотската структура.

Преди няколко месеца друго българско семейство беше закопчано от гръцката полиция при опит да продаде бебето си срещу 8000 евро в южната ни съседка. Според местните власти двойката била част от цяла престъпна група, занимаваща се с международна търговия с деца. В ареста бяха прибрани също нотариусът и адвокатът, оформили документите. Полицаите от Отдела за борба с организираната престъпност следели българката повече от месец. След това пуснали двойка полицаи под прикритие, които се представили за бездетно семейство. Българката дори предложила да донесе три бебета, за да си изберат което им харесва. Това убедило полицаите, че са попаднали на нелегална мрежа за продажба на бебета, която действала дълго време. Случаят бе документиран от полицаите, които са арестували българите в лекарския кабинет по време на получаване на парите.

Прокуратурата в Гърция разпоредила да се разследват всички случаи на арестувания нотариус и на адвоката, които са оформили документите по осиновяването. Шефът на полицията в област Тесалия, където се намира град Трикала, направи изявление, че Отделът за борба с организираната престъпност е засилил вниманието си в цялата страна, за да се прекрати изнудването на бездетни гръцки семейства, които плащат, за да осиновят дете.

ДНК тест може да реши проблема

Задължително въвеждане на ДНК тест за мъжа, който иска да припознае новородено бебе, може да спре злоупотребите. Това смятат експерти, които се занимават с трафика на деца в чужбина.

Преди време работна група към правосъдното министерство, която се занимаваше с промените в Семейния кодекс, обсъждаше подобна мярка. Те предлагаха ДНК тестът да бъде задължителен при всяко припознаване от чужденци.

Според Дирекция "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания" към правосъдното министерство дейностите по международно осиновяване се регулират от Хагската конвенция, Семейния кодекс и подзаконовите нормативни актове на министъра на правосъдието. Те припомниха, че през 2014 г. са приети нови наредби и правилник за дейността на Съвета по международно осиновяване.

„С новите нормативни актове са направени съществени промени в условията за издаване на разрешение за посредничество при международно осиновяване, задълженията на акредитираните организации за посредничество при международно осиновяване и контрола върху дейността им с оглед създаването на по-големи гаранции за защита на интереса на децата и осиновяващите, ясно регламентиране на посредничеството, прозрачност, публичност и контрол върху акредитираните организации“, обясниха от дирекцията.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.