iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чужденци искат да станат българи

Чужденци искат да станат българи 06_1433248246

Чуж­ден­ци лъ­жат род­ни­те ин­с­ти­ту­ции, че имат бъл­гар­с­ки ко­ре­ни, за да се сдо­би­ят с на­ше граж­дан­с­т­во, като при пос­лед­ва­ща за­дъл­бо­че­на про­вер­ка оба­че се оказ­ва, че пре­тен­ци­и­те им не по­чи­ват на аб­со­лют­но ни­как­ви до­ка­за­тел­с­т­ва.

Са­мо за пър­ви­те 3 ме­се­ца на го­ди­на­та ко­ми­си­я­та към „Дон­ду­ков” 2, ко­я­то да­ва раз­ре­ше­ни­я­та за граж­дан­с­т­во, е от­ка­за­ла лич­ни кар­ти на бли­зо 170 ду­ши, ка­то ед­на от при­чи­ни­те е точ­но ус­та­но­вя­ва­не на не­бъл­гар­с­ка на­род­ност.

По­ка­за­те­лен е нап­ри­мер слу­ча­ят с

42-ма граж­да­ни на Ру­мъ­ния

ко­и­то са по­да­ли до­ку­мен­ти за БГ лич­на кар­та на ос­но­ва­ние „бъл­гар­с­ки про­из­ход”. Под­роб­нос­ти за тях да­ват от Ми­нис­тер­с­т­во­то на пра­во­съ­ди­е­то в от­го­вор на въп­рос на де­пу­тат от ПФ, кой­то из­рич­но пи­та за­що про­це­ду­ра­та им се ба­ви. На­род­ни­ят пред­с­та­ви­тел по­соч­ва, че ста­ва въп­рос за жи­те­ли на Стар Бе­ше­нов, на­се­лен ос­нов­но с на­ше мал­цин­с­т­во. „За тях при­до­би­ва­не­то на бъл­гар­с­ко граж­дан­с­т­во е въп­рос на чест и въз­с­та­но­вя­ва­не на ис­то­ри­чес­ка неп­рав­да”, по­со­чил в пи­та­не­то си де­пу­та­тът. Ос­вен дек­ла­ри­ра­ни­те на ду­ми ко­ре­ни оба­че пред Съ­ве­та по граж­дан­с­т­во към Ми­нис­тер­с­т­во­то на пра­во­съ­ди­е­то ру­мън­с­ки­те граж­да­ни не пред­с­та­ви­ли ни­как­во дру­го до­ка­за­тел­с­т­во за въз­хо­дящ род­ни­на бъл­га­рин. И при из­рич­но по­ис­ка­ни­те им до­пъл­ни­тел­ни до­ку­мен­ти те не мог­ли да по­ка­жат ни­как­ва връз­ка с бъл­гар­с­кия на­род. „Не са на­лич­ни и до­ку­мен­ти, удос­то­ве­ря­ва­щи, че те­зи ли­ца са част от офи­ци­ал­но приз­на­ти­те ка­то бъл­гар­с­ко мал­цин­с­т­во граж­да­ни на Ру­мъ­ния, как­то и до­ку­мен­ти, ко­и­то да удос­то­ве­ря­ват, че кан­ди­да­ти­те са

учи­ли в бъл­гар­с­ко­то учи­ли­ще

Име­на­та им съ­що не съз­да­ват ин­ди­ка­ция за на­ли­чие на въз­хо­дящ род­ни­на бъл­га­рин, до­кол­ко­то не при­над­ле­жат към бъл­гар­с­ка­та имен­на сис­те­ма, а към ро­ман­с­ка­та”, пи­ше в от­го­во­ра на Ми­нис­тер­с­т­во­то на пра­во­съ­ди­е­то по ка­зу­са. От ве­дом­с­т­во­то под­чер­та­ват, че хо­ра­та, пред­с­та­ви­ли се за по­том­ци на Ас­па­рух, се каз­ват нап­ри­мер Пет­ру, Лу­ка, Оа­на-Ра­лу­ка, Фла­ви­ус-Ще­фан, Ло­ре­да­на, Мар­ку-Адам, Се­бас­ти­ян.

Как­то „Мо­ни­тор” пи­са, от на­ча­ло­то на 2013 г. ре­жи­мът за да­ва­не на на­ша лич­на кар­та на ос­но­ва­ние бъл­гар­с­ки про­из­ход е за­тег­нат. След ре­ше­ние на КЗЛД и на ВАП Съ­ве­тът по граж­дан­с­т­во ве­че изис­к­ва офи­ци­а­лен до­ку­мент, до­каз­ващ бъл­гар­с­ки про­из­ход, а не как­то пре­ди са­мо дек­ла­ра­ция. То­ва е при­чи­на­та оба­че и да от­ле­жа­ват ис­ка­ни­я­та на куп на­шен­ци, ко­и­то жи­ве­ят чуж­би­на, ка­то нап­ри­мер на опаш­ка­та ча­кат над 10 000 съ­на­род­ни­ци от Ма­ке­до­ния.

От мо­ти­ви­те към ука­зи­те на пре­зи­ден­т­с­т­во­то, с ко­и­то окон­ча­тел­но се от­каз­ва граж­дан­с­т­во на 170 ду­ши, ста­ва яс­но още, че да ста­ват бъл­га­ри са на­пи­ра­ли и опас­ни за на­ци­о­нал­на­та ни си­гур­ност чуж­ден­ци, хо­ра със заб­ра­на да вли­зат в Шен­ген­с­ко­то прос­т­ран­с­т­во,

осъ­де­ни прес­тъп­ни­ци и из­дир­ва­ни от Ин­тер­пол

В от­че­та на спе­ци­а­ли­зи­ра­на­та ко­ми­сия към „Дон­ду­ков” 2 се по­соч­ва, че дру­ги 120 бъл­га­ри са се от­ка­за­ли от лич­на­та си кар­та у нас, за да за­жи­ве­ят за пос­то­ян­но в дру­га дър­жа­ва, в ко­я­то двой­но­то граж­дан­с­т­во е заб­ра­не­но.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.