iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Членовете на референдума в Радомир са готови да поемат организацията

Членовете на референдума в Радомир са готови да поемат организацията 10_1412240148

Иницитиаивният комитет за провеждането на референдум в Радомир иска специален открит урок за допитването против концесиите в града.

Основната цел е обществеността да бъде подготвена и да е наясно какво се случва по време и след провеждането на референдума. За това председателят на гражданската инициатива Асен Велев е изпратил нарочно писмо до кмета на Общината Пламен Алексиев с уверението, че членовете на комитета са готови да организират занятието.

Темата е „Пряката демокрация у нас и по света”, а идеята е по време на урока хората от Инициативния комитет да споделят натрупания опит при организацията на предстоящото допитване, както и да разкажат за подобни практики в Швейцария и САЩ. Тъй като референдумът ще се проведе паралелно с парламентарните избори на 5 октомври, от гражданската инициатива се ангажират да не се провежда агитация под каквато и да е форма. Амбицията е да направят инциативата приложима и за по-младите граждани на община Радомир, които все още нямат избирателни права.

Инициативата за открития урок идва от многобройните запитвания на граждани, които настояват да научат повече за учредяването на гражданската инициатива, за правата на гражданите при провеждането на референдума, за резулатите от него и пр.

Инициативният комитет отчита усилията, които полага администрацията на Общината за прилагане на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и адмирира натрупания административен капацитет, но счита, че създадените методики не биха имали бъдещо приложение при отсъствие на подготвена гражданска общественост.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.