iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Чиновниците вече ще се возят на електромобили

Чиновниците вече ще се возят на електромобили 04_1459489292

Чиновници от държавната администрация ще започнат да ползват електромобили от края на лятото. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя даде старт на националната програма за насърчаване използването на електрически превозни средства

От днес администрациите, които искат да се возят на електрически коли, могат да подават заявления до Националния доверителен екофонд.

Приемът на заявления ще приключи на 30 май.

За покупката на електромобили ще бъдат похарчени близо 1 млн. лева. Толкова са средствата за пилотния проект, като очакванията на ресорното ведомство са да бъдат предоставени между 50 и 100 електромобила или хибридни коли.

„Програмата е с бюджет 1 млн. лева и е насочена към централната, общинските и регионалните администрации. Нашата цел е да се предостави частично субсидиране при закупуването от страна на администрациите на превозни средства, които са електрически или хибридни”, обясни Василева.

По думите й всяка администрация може да кандидатства за 3 превозни средства. В случай че решат да си купят електромобил или микробус, ще получат 20 хиляди лева. Ако решат да закупят хибриден автомобил, ще получат подпомагане в размер на 10 хиляди лева, посочи министърът.

Цената на един електромобил среден клас е около 30 000 евро, коментира за „Труд” Ангел Николов, председател на българската асоциация "Електрически превозни средства". Продажната цена на такава кола европейско производство се движи в широк диапазон - между 10 000 и 100 000 евро, уточни Николов. По думите му обаче икономията идва от разхода на гориво и от поддръжката. Ако конвенционален автомобил харчи 18 лв. за 100 километра, то електромобилът изминава същото разстояние за 2-3 лева.

В момента у нас има 30 специализирани пункта за зареждане на такива коли, като 15 от тях са в София. Електромобилът може да се зарежда в гаража, както и в моловете, които предлагат подобна услуга.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.