iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Чиновници превишават правата си, като привикват българите, живеещи в чужбина ,

Чиновници превишават правата си, като привикват българите, живеещи в чужбина ,      04_1427960517

Българи, живеещи в чужбина, получават писма от общинските администрации. В тях им се нарежда да се явят в родината си и да актуализират настоящите си адреси, като случващото се е нескопосан опит на администрацията да актуализира изборните списъци за местния вот наесен.

За практиката съобщи "Биволъ", а проверка на "Сега" потвърди, че в желанието си да изчистят списъците от тези, които нямат право да гласуват на предстоящите избори, чиновници превишават правата си.

От главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) през февруари са разпратили писма до общините във връзка с актуализирането на списъците и по-специално на настоящите адреси на българите, живеещи в чужбина. Причината е, че според Изборния кодекс за кметове и общински съветници ще могат да пуснат бюлетина само онези, които поне 6 месеца преди изборите имат постоянен и настоящ адрес в България. Принципът за уседналост бе въведен въпреки съпротивата на ДПС, а целта бе да се предотврати порочната практика с "автобусите от Турция".

В резултат от столичния район "Сердика" са изпратили стряскащи писма до хора, регистрирани на тяхна територия, но живеещи в чужбина. В тях от името на кмета на района се нарежда получателят да се яви в 14-дневен срок за попълване на адресна карта. Според писмото трябва да се представят документ за собственост, лична карта и да се плати такса от 2.50 лв. Въпреки че са написани и телефони за връзка, е притеснително да се призовават хора от друга държава в двуседмичен срок, за да попълват адресна карта.

От ГРАО обясниха, че само са дали препоръка към общините да използват "всички удобни моменти, с които да приканят български граждани, живеещи в чужбина, да декларират настоящия си адрес". Според експертите районната администрация си е превишила правата, изпращайки тези писма. Добрият подход бил общините "да обявят публично на сайтовете си покана към български граждани, пребиваващи в чужбина, да декларират настоящия си адрес".

"Как приканвам хората по интернет да си дадат настоящия адрес и да обменят лични данни?", репликира кметът на столичния район "Сердика" Тодор Кръстев, потърсен от "Сега" за коментар. "Изпратили сме писмата до 500 души според списъка на ГРАО за уточняване на адреса по местоживеене. Това се прави всяка година. Аз не виждам, освен писмено, как да изпълня искането на ГРАО. По метода "казал-рекъл" не мога да свърша това", отсече Кръстев. Според него в противен случай всеки можело да каже - не съм видял сайта, не съм длъжен даже да търси сметка за това защо не е уведомен лично и писмено.

Гражданите не подлежат на глоба при отказ да декларират настоящия си адрес, уточниха изрично от ГРАО. Това означава, че никой не може да бъде задължен да впише актуалното си местожителство и на местните избори българите в чужбина ще могат да си гласуват.

ТАКСА

От ГРАО обясниха, че посочената в писмото на районния кмет на "Сердика" такса от 2.50 лв. не е глоба, а местна административна такса, която се събира от всички при вписване на адрес. Такива такси си определяла всяка община по решение на общинския съвет.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.