iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Честита Баба Марта

Честита Баба Марта  03_1456819841

Днес е празникът на Баба Марта, като по традиция на този ден хората си подаряват мартеници за здраве и сила. Празникът се свързва и с началото на пролетта. Мартениците се изработват само за 1 март.

На този ден хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

Цветовете на мартеницата символизират чистотата, невинността и радостта. В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Според народните вярвания Баба Марта, облечена цялата в червено, е сестра на Голям и Малък Сечко (януари и февруари) и е много сърдита, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят да го опита. От настроението й обаче зависи дали ще е слънчево или облачно, затова спазването на традициите е и за да бъде умилостивена.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.