iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Частници са взели 3000 дка дюни по морето

Частници са взели 3000 дка дюни по морето 04_1429773351

Над 3000 дка дюни по морето са станали частни терени. Това каза екологът Тома Белев, като данните са на "Коалиция, за да остане природа в България".

След последните скандални случаи на посегателства на защитени зони край морето вчера неправителствени организации призоваха властта да вземе спешни мерки срещу унищожаването на ценни територии по черноморското крайбрежие.

Според анализа на Белев основната схема при нарушенията е преотреждането на терените от публична държавна собственост в частна чрез обявяването им за пасища и гори. Накрая процедурата обичайно завършва със заменки. Първата "приватизация" на дюните била на Аркутино през 1993 г. По подобна схема и без оценка терените били придобити от голяма строителна компания. Важна роля изиграла промяната в закона на понятието за крайбрежен плаж през 2005 г. Това развърза ръцете на властта и само след 2 месеца правителството на Симеон Сакскобургготски в края на мандата си деактува всички дюни в района на Шкорпиловци и Камчия, припомни Тома Белев. Най-големите поразии били в рамките на 3 г. при управлението на НДСВ и тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

Другият начин за унищожаване на дюни е приемането на общите устройствени планове в противоречие на екологичните норми. Жертва на тази схема станал плажът на Карадере в община Бяла, както и плажовете на Несебър. "Основният проблем е, че като граждани нямаме право да обжалваме тези планове. И това продължава вече 15 г. Затова искаме властта да направи промени в законодателството", призова Тома Белев. Плановете без екологична оценка да се обявят за недействителни, призова и Александър Дунчев от WWF. Той поиска мерките, които първото правителство на Бойко Борисов взе срещу застрояването на дюните в началото на 2013 г. след "дюнигейт" в Несебър, да бъдат довършени сега с нови промени в законите за устройството на територията и за черноморското крайбрежие.

------ПРЕДСТОЯЩО

Регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че предстоят промени в ЗУТ в защита на крайбрежието. Целта била затягане на контрола към главните архитекти на общините, които издават разрешения за строеж, чрез по-високи глоби. Ще се въведе и двуинстанционна процедура, за да може държавата да обжалва решения на съда. Друга мярка е обявяването на т.нар. екоконцесия на плажовете "Корал" и "Делфин", за което вчера правителството взе решение.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.