iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цените по тържищата се покачват

Цените по тържищата се покачват 03_1457334368

Домашните сладкиши ще излизат по-солено с над 10% на примерните домакини в сравнение с миналата година, сочат данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Въпреки че в световен мащаб цената на житото продължава да пада с между 12 и 19%, у нас брашното поскъпва. На месечна база увеличението на цените е 5%, захарта поскъпва с 3 на сто, а оризът с 2%.

Спрямо миналата година обаче има доста по-голямо поскъпване при цените на захарта и олиото, съответно 17 и 13 на сто.

Незначително поскъпване на годишна база от 2% има при цените на брашното, което на едро се продава с близо 2 стотинки повече на килограм.

С 2% по-скъпо през февруари спрямо януари се продава маслото. От продуктите, нужни за направата на домашен кекс, единствено яйцата остават на цените от миналата година.

Поскъпват бананите, ябълките, мандарините и лимоните. Най-сериозно с 16% се увеличава цената на мандарините. С 29 на сто поскъпват лимоните на годишна база, а ябълките са със 7% по-скъпи като в страната се наблюдава недостиг, показват данните на борсите.

Средната цена на килограм ябълки за първите два месеца на годината е 1,03 лева за килограм на едро. За година расте и цената на картофите с 11 на сто.

Общата тенденция при движението на цените на месото и местните продукти през февруари е възходяща, като цената на кренвиршите скача с 6 на сто, а цената на свинското и пилешкото тръгва нагоре с около 1%, отчитат още от комисията.

За сметка на това цените на всички млечни продукти намаляват за година с между 3 и 4 на сто.

Сред най-стабилните продукти от последните години у нас е оризът, като се отчита сериозно местно производство, отбелязват от комисията. Това намалява въздействието на международния добив на продукта.

Сред хранителните стоки, които продължават сериозно да поскъпват, са краставиците, чиято цена скача между 25 и 34 на сто. В същото време има спад при цените на доматите от между 12 и 17 на сто.

Като цяло кривата на индекса на тържищните цени има възходящ тренд, като в средата на месеца кривата се стабилизира, а през последната седмица на февруари стойностите се понижават. Ръстът спрямо януари е от 2,5%.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.