iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цената на водата в Перник постоянно се покачва

Цената на водата в Перник постоянно се покачва 06_1466442658

Цената на водата в Перник скача от 1 юли с 3 ст. без ДДС. Следващите 5 години тя ще расте, за да стигне 2,27 лв. с ДДС през 2021 г. Разчетът е при средно месечен доход от 500 лв. на член от домакинството. Управителят на ВиК Иван Витанов мотивира тазгодишното завишение със скока на ел.енергията през 2015 г. Над 15 помпени станци работят с електричество и това оскъпява услугата.

Цената на водата през следващите 5 г. е заложена в бизнес-плана на ВиК-Перник, който ще бъде внесен пред Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и който Общинският съвет прие за сведение.

През 2016 -2017 г. водното дружество в Перник трябва да направи инвестиции в размер на 795 000 лв., обяви пред Общинския съвет управителят на ВиК Иван Витанов.

Загубата на вода, която се губи незнайно къде по водопроводната мрежа продължава да бъде огромна и разбира се, я плащат перничани. ВиК сочи, че за 2015 г. тя е 68,53%, но от левицата твърдят, че водните загуби стигат 75%. През 2016-та загубата е разчетена на 65,65%. Толкова се предвижда да бъде и до 2021 г. Т.е. при 100 л подавана вода от язовира, ще получаваме по-малко от 50 литра. Другите ще потъват незнайно къде. На практика това означава, че ще си караме със старите тръби, които се пукат като солети през зимата и за ремонтите на които се разправят легенди.

Това сочи и бизнес-планът, в който до 2021 г. са заложени 0% рехабилитация на водопреносната мрежа.

Пречиствателната станция, въведена в експлоатация през 1978 г. , която пречиства 560 л в секунда, се нуждае от основен ремонт, реконструкция и модернизация. Тя е проектирана като двустъпална схема, но е изградено само второто стъпало. Иван витанов твърди, че през 2016 г. трябва да стартира ремонтът на стената на язовир „Студена”, а в средствата, отпуснати за него са педвидени и средства за ремонт на пречиствателната станция. От основен ремовнт и автоматизация се нуждае и ПСПВ в Рударци.

Нито едно село, обслужвано от В и К няма изградена канализационна мрежа. Голяма част от населението е изградило примитивни съоръжения, в които са включили битово-фекални отпадъчни води и, които събират, но не пречистват отпадъчните води. Те се явяват фактически замърсители на почвата, подпочвените и повърхностните води, което се явява заплаха за здравето на населението и за екологичното равновесие в района.

В град Перник степента на изграденост на канализационна система е 74%, а степента на присъединеност на населението към системата е 94%.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.