iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цената на великденските агнета и ярета отбелязва бум

Цената на великденските агнета и ярета отбелязва бум 04_1459779767

Бум в цената на великденските ярета и агнета отбелязват хасковските търговци....и крадци. Крадците са обикновените доставчици на евтина мръвка за празниците, която се разфасова в нелегални транжорни и складчета и се продава в малки магазинчета или нелегални тържища. Всяка година полицията разкрива незаконни кланици и наказва собствениците им, но практиката не престава. Тази година кражбите стартираха нетипично рано - още от края на март.

Краде се ударно и на едро, заради неочаквания скок в цената на великденското блеещо. За разлика от миналата година се крадат ударно и кози. Трима младежи от село Радиево бяха задържани за кражба на стадо кози от съседното село Голямо Асеново. Осъществили удара си в средата на февруари, като от фермер отвлекли 9 възрастни кози и 4 ярета. Понеже било рано за празниците, ги дали за отглеждане на пастир от ромската общност в Радиево. Две от козите обаче били продадени на 34 годишен мъж от хасковското село Узунджово. След залавянето си тази неделя, крадците изпели всичко, включително и „партньорите” си в сделките.

Тримата мъже на възраст 19г, 18г и 26г осъществили акцията си за минути и без никой да разбере. Трите каракачански овчарки на потърпевшия били упоени през нощта, кошарата била пробита от задния край, откъдето били измъкнати козите и яретата. С тях бил натоварен микробус, като обирджиите спрели едва когато возилото не можело да побере и едно копито повече.

Агнешкото тръгна на 6-7 лв живо тегло, а ярешкото достигало до 10 лв. Цените са с поне четвърт по-високи от миналогодишните, радват се стопаните. С подобни пари можело да се направи състояние, затова многобройните фермери в хасковско отрано сключвали сделките. Масово животните им били изкупувани в гръцко, традиционно много се продава и в Турция и то не заради празник, а заради традиционната почит към това месо. Търсенето на пазара предполага зачестяването на ударите по животните в стопанствата затова полицията предупреждава хората по селата към повишена бдителност. Като първи стъпки се препоръчва записване номера на автомобила с който „търговците” идват да пазаруват и изискването на легитимация с лична карта за потенциалния „купувач”.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.