iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Цената на тока у нас е висока

Цената на тока у нас е висока 10_1413873846

Токът у нас е с 45% по-евтин от средното за ЕС към 1 януари 2014 г. В сравнение с Германия цената е 3 пъти по-ниска, а спрямо Дания тя е около 4 пъти нагоре.

На този фон се създават нереални очаквания на обществото за трайно запазване на ниските тарифи за електроенергията. Това е едно от заключенията в мащабна разработка за електроенергийния баланс на България до 2025 г. Анализът, който е изготвен от Лабораторията за управление на рисковете към Нов български университет, ръководена от Иван Костов, бе представен вчера на дискусия в Българската стопанска камара.

"Регулираният пазар не почива на икономическата логика. Той е удар по нея. Цената на тока ще расте през следващото десетилетие в резултат от либерализацията на пазара", прогнозира Иван Иванов, един от авторите на разработката. Държавните институции са създали огромни рискове за енергетиката, защото взимат решения въз основа на сбъркани анализи и неточни прогнози, твърдят анализаторите.

"Министерството на икономиката и енергетиката и администрацията като цяло са давали неверни прогнози за развитието на енергетиката. Има удивително разминаване с истината", коментира Иван Костов. Колегата му Иван Иванов даде примери с прогнозите за потребление на електроенергия. Според обосновките за строителството на АЕЦ "Белене" още през 2007 г. трябваше да възникне недостиг от 1.3-1.5 мегаватчаса през зимните месеци. "Вместо това вече от години има свръхпредлагане и излишни енергийни мощности", посочи Иванов. Нещо повече - потребителите в България ще намаляват, защото това е демографската тенденция, а санирането на сградите и енергоспестяващите технологии ще намаляват разходите на домове и предприятия за осветление, отопление и производство.

Потреблението на България ще се свие от сегашните 27.46 тераватчаса (TWh) годишно до 25.89 тераватчаса през 2025 г., което ще направи ненужно изграждането на нови мощности в идните 10 г.

ГАЗ

Заради конкурентната си цена газът ще измести токът през следващите години, показва още анализа. "Ако в момента едва 3% от домакинствата са газифицирани, то до 2030 г. те може да бъдат 30%", заяви експертът. Най-голям бум в потреблението на синьо гориво се очаква след 2018 г. Причините са няколко - до тогава се предвижда да завършат проучванията за добив на собствен газ от Черно море, а част от газовите връзки със съседните държави ще бъдат завършени. "Тогава се очаква и подаване на големи количества газ по тръбопроводите ТАНАП и ТАП, с възможност за отклонения към България", каза още Иванов.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.