iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


„Бяла лястовица” долетя и в община Перник

„Бяла лястовица” долетя и в община Перник 03_1457528968

Експозицията „Бяла лястовица” долетя и в галерия „При кмета” в община Перник, като тя бе открита днес от кмета Вяра Церовска и зам.-кмета Севделина Ковачева. Уникалните творби са сътворени от интегрална група за деца и младежи с и без увреждания в творческата школа на Татяна Китанова към Обединения детски комплекс.

„За нас е изключителна чест, че най-накрая изложбата „Бяла лястовица” е тук при нас, след като обиколи Франция, Германия, Брюксел”. С тези думи се обърна зам.-кмета Севделина Ковачева към авторите и гостите на изложбата.

„Тези прекрасни пана в продължение на един месец ще греят в коридорите на община Перник. Великолепните шедьоври са доказателство, че за талантите няма ограничение и граници и когато те съществуват винаги има начин да се изразят под формата на картина или друг вид изкуство. Благодаря на г-жа Китанова за огромните усилия, които полага и затова, че успява да развълнува целия свят със своите талантливи ученици. Искам да ви уверя, че в лицето на община Перник винаги ще имате един партньор и една подадена ръка за всички ваши начинания. Приветствам за добре дошла тази изложба и още много творчески успехи”, сподели Севделина Ковачева.

За престоя си в Европа от 2008 до 2015 г. „Пернишката бяла лястовица” остави трайно и запомнящо се присъствие. Сега тя се завърна в своя дом с мисията да постигне това, което постигна в Европа.

„Днес всички сме тук, за да отбележим посрещането на „Бяла лястовица”, която в продължение на почти седем години и половина обиколи Европа и застави европейците да признаят нашето изкуство – не като аматьорско, а като професионално”, заяви Татяна Китанова.

“Моделът, който успяхме да разгърнем на територията на община Перник и в България, се оказа уникален и в цяла Европа. В момента европейски неправителствени организации и институции работят по нашата методика. В интегралната група работят деца и младежи с и без увреждания и това е ценният модел, който Европа харесва.

Аз съм присъствала на откриването на наши експозиции в Европа. Там видях как хората плачат, отиват и докосват картините и казват, че са толкова силно заредени и не могат да си тръгнат от изложбата. Благодаря за подкрепата на община Перник, ние винаги сме я имали през всичките тези години, защото, ако институциите не бяха зад нас, нямаше да имаме тази възможност да покажем на Европа на какво сме способни, какво могат нашите младежи и какво можем ние българите”, обясни на откриването на изложбата Татяна Китанова.

Експозицията „Бяла лястовица”е гостувала в Международния център „Морис Равел”, Парижкото кметство и Френската лига на образованието, в българското посолство в Париж, в галерията на Българския културен институт в Берлин, както и в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.