iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Броят на заетите е отчайващо малък в областите Видин, Монтана и Враца

Броят на заетите е отчайващо малък в областите Видин, Монтана и Враца 11_1415704798

Пазарът на труда тотално се е сринал в Северозападна България заради обезлюдяването и липсата на икономически живот.

Областите Видин, Монтана и Враца са с отчайващи показатели за броя на заетите, според данните на националната статистика за наети лица и средна заплата за третото тримесечие на тази година. Разликата между Видин и другите региони в страната е фрапираща - в столицата заетите са над 42 пъти повече, което разбива на пух и прах приказките за регионално развитие с европейски и държавни пари.

Едва 16 660 души в Дунавската област са официално заети през септември тази година, което е най-ниското ниво в последните 7 години и най-ниското в страната. От 2008 г. Видинска област е загубила около шест хиляди заети. Срив има и в броя на заетите в областите Монтана и Враца - в Монтана заетите са близо 28 хил. души, във Врачанско почти 39 хил. души. През 2008 г. в Монтана броят на заетите е стигал дори до 35 хил., а във Враца - до над 50 хил. души.

И други области са с много ниски нива на заетост - в Разград например през септември тази година броят им е паднал до малко над 26 хил. души. Поглед назад обаче показва, че в последните няколко години това е устойчив брой на заетите в областта - от 2011 г. насам те се колебаят между малко над 27 хил. и 26 хил. Все пак през 2008 г. и тук заетите са стигали до над 32 хил. души. В област Силистра положението също не изглежда добре - едва 20 700 са заетите към септември тази година и това е втората област с най-малко наети след Видин. За 7 г. те са намалели с около 6 хил. души.

Броят на наетите в цялата страна по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2014 г. намалява с близо 50 хил. спрямо края на юни и достига 2.25 млн. българи. На годишна база наетите намаляват с малко над 14 хил. души. Заетите намалят в 17 икономически сектора, като единствено в един сектор има ръст - образованието, заради увеличеното търсене на учители около 15 септември.

Според официалната статистика средната заплата в страната през септември е 820 лв. В предходните два месеца е малко по-ниска заради сезонните работници, затова за третото тримесечие средното възнаграждение е 809 лв. Спрямо миналогодишния септември средното възнаграждение у нас се е увеличило с 19 лв. В частния сектор заплатата е средно 788 лв., а в обществения - 875 лв.

Всъщност от всички 28 области само пет са със средна заплата над 800 лв. - Враца и Стара Загора (заради АЕЦ и комплекса "Марица-изток"), Варна, София област и столицата. Единствено в столицата средната заплата минава 1000 лв. - 1071 лв. Във Видинско вземат средно два пъти по-малко - 568 лв. С 20 лв. повече от видинчани получават средно благоевградчани. В Пловдивско средната заплата е 736 лв. и е осезателно по-ниска от Варна - 808 лв. Варна печели и друго старо съревнование - с Бургас, където вземат с почти сто лева по-малко (701 лв.).

ПО СЕКТОРИ

В сектора с най-високо средно възнаграждение за юли, август и септември - "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - заплатата се е понижила за една година със 107 лв. - до 1753 лв. Финансовите и застрахователните дейности обаче са с най-голямо намаление на заплатите за третото тримесечие - със 7.5% - до 1456 лв. В "Производство и разпределение на електрическа и топлинна" има леко увеличение - с 23 лв. - до 1528 лв. Ръст има в здравеопазването и социалните дейности - с 39 лв. - до 853 лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.