iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Британските пенсионери вече ще могат да инвестират в злато

Британските пенсионери вече ще могат да инвестират в злато 06_1465710084

Британските пенсионери ще могат да инвестират в злато, като техните слитъци ще се съхраняват от Кралския монетен двор, а инвеститорите, управляващи пенсионните си планове самостоятелно, ще могат да купуват слитъци с тегло от 1 кг. и 100 г. Това се прави за първи път в историята на Кралството. Цената на слитъците отразява пазарната стойност на златото. Например, килограмов слитък струва 28 000 паунда (40 750 долара).

През есента на 2014 г. Кралският монетен двор започна да търгува с монети и слитъци онлайн. Пенсионерите обаче не могат да инвестират в монети и слитъци от 1 г. до 1 унция (31,21 г.). Тяхното злато ще се намира в хранилището на монетния двор, което се охранява от служители на министерството на отбраната. Кралският монетен двор е разположен в градче в Уелс. За една година инвеститорите ще трябва да платят за съхраняването му 1% от неговата стойност плюс ДДС (общо 1,2%).

"Тази година отново се появи интерес към златото, защото инвеститорите са наплашени от политиката на централните банки, според която лихвите стават отрицателни", отбелязва Джейсън Холандс от Tilney Bestinvest.

По време на кризата през 2015 г. в Гърция, когато вървяха слухове, че страната може да излезе от еврозоната и да върне драхмата, гърците теглеха парите си от банките и ги обръщаха в злато. Това беше забелязано от Кралския монетен двор, заяви началникът на неговия отдел по продажбата на слитъци Лиза Елуърд. "Обикновено продажбите се увеличават в периоди на политическа и финансова нестабилност", отбелязва тя.

Златото обаче е доста волатилен актив. В периода 2000-2011 г. унцията поскъпна от 287 до 1921 долара, но през 2013 г. рязко поевтиня с 28%. Експерти предупреждават, че инвестициите в златото не е задължително да донесат печалби.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

27-Юли-2018

27-Юли-2016

26-Юли-2016

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.