iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко Борисов инспектира депото за отпадъци в Перник вчера

Бойко Борисов инспектира депото за отпадъци в Перник вчера 10_1444632451

На перничани няма вече да се налага да хвърлят отпадъците си по деретата, защото има точно определено място и това е Депото за твърди битови отпадъци. Това беше изявлението вчера на премиерът Бойко Борисов, който инспектира сметището ден преди неговото официално откриване заедно с кмета на Перник Иван Иванов. В инспекцията се включиха и еврокомисарят Кристалина Георгиева и екоминистърката Евелина Василева.

„Няма да е справедливо, ако тук сега не кажа, че покойната госпожа Росица Янакиева също вложи много усилия за реализирането на Депото . Десетки пъти е била при мен и при министър Василева. Бори се много за този проект, така че не мога да не кажа в нейна памет, че нещо много хубаво е направено. Нещо , което сме работили заедно през годините и то е видно. И ако ни гледа сега отгоре да знае, че сме направили всичко така, както тя го искаше. Аз удържах на ангажимента, който поех пред нея, независимо, че сме от различни партии”, заяви Бойко Борисов

Депото е разположено на 140 дка, върху терен, където се е помещавало най-старото сметище на Перник в местността “Чокладиновец” в землището на село Люлин. То ще обслужва шестте общини на територията на Пернишка област със 170 населени места и 133 001 души население. Годишният му капацитет е 47 000 т. В изграждането на депото са инвестирани 21 467 427 лева. С пускането в експлоатация на новопостроеното регионално депо за твърди битови отпадъци в Перник, сегашното сметище ще бъде рекултивирано и закрито.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева изказа специална благодарност на правителството, че си довърши работата.” Спомняме си , че преди година време фондовете бяха спрени, но с решителността на това правителство, ние можем тук и в цялата страна да направим живота по-добър.Усвояването на еврофондовете означава не само да ги има тези проекти, но се разкриват и нови работни места за хората. Затова е изключително важно местното ръководство да продължава да предлага добри проекти, а ние ще ги финансираме”, сподели Кристалина Георгиева. Тя отправи и молба към перничани да следят като граждани как вървят проектите и да сигнализират, ако се трябва да се правят корекции.

По думите на Борисов над 3,2 милиарда лева чакат да бъдат усвоени през новия програмен период.

След инспекцията на депото Бойко Борисов отпътува за Трън. Визитата му в крайгранчния град е по повод приключилия ремонт на възрожденската черква “Св. Петка” в квартал “Бераинци”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.