iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Богоявленския кръст в Перник отиде в 40-годишния Валентин Бонев

Богоявленския кръст в Перник отиде в 40-годишния Валентин Бонев 01_1452168883

При 40-годишния Валентин Бонев отиде Богоявленския кръст в Перник, като и тази година обаче нямаше традиционното наддаване за него в централния пернишки храм „Св.Иван Рилски”.

Отец Борис обясни, че тази година няма да се наддават пари за кръста, потопен в менчето със светена вода. Той ще отиде при 40-годишния Валентин Бонев от пернишкия квартал „Тева”, който има здравословни проблеми и се нуждае от Божията закрила. Валентин учи богословие и има амбицията да построи параклис в един от най-големите квартали, за който от години се говори. В момента там хората няма къде да запалят свещичка, да се помолят за здраве или да помченат своите починали близки.

Преди време хора с щедри сърца помогнаха финансово на студента по богословие Валентин, който се бореше за живота си заради онкологично заболяване. В благородното дело се включи и Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, и колеги-студенти на перничанина. Дано и Богоявленският кръст му донесе здраве и помогне на младия човек!

Миналата година кръстът в храма „Св. Иван Рилски” също не бе разигран за пари и не бе откупен. Тогава свещенослужителите обявиха, че ще дадат светото разпятие на ръководителя на църковния хор – Михаил, който вече 20 години оглася с песнопенията си храма. Решението бе приветствано от всички миряни, които единодушно се съгласиха с него.

„Да бъдат смирени, да не забравят уважението и добротата, да си помагат, да спазват Божиите повели ”. С тези думи се обърна към миряните отец Борис.

Тази година в черквата нямаше и много хора на празничната служба. Причината затова може би беше и лошото време, което спря много хора да си останат в в домовете. Да бъдат смирени, да не забравят уважението и добротата, да си помагат, да спазват Божиите повели пожелаха на перничани служителите от храма.

Твърди се, че светената Богоявленска вода се пази цяла година и се пие на гладно при болест или душевно страдание, както и при други подобни нужди с вяра и молитва.

Този празник затваря цикъла на “мръсните дни”, започващи от 25 декември. “Мръсни” или “некръстни” се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Исус все още не е получил Светото Кръщение.

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.