iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Близо пет години магистратите от Перник работят в изключително тежки условия

Близо пет години магистратите от Перник  работят в изключително тежки условия 04_1398406579

Близо пет години магистратите от пернишкия Окръжен съд /ПОС/, както и колегите им от Районен съд и държавното обвинения работят в изключително тежки условия. Съдебната палата в Перник е строителна площадка, но магистратите са изпълнявали задълженията си, проявявайки изключителна отговорност. Това се казва в отчетния доклад на председателя на ПОС съдия Елена Николова.

Наказателната колегия на окръжната инстанция отчита висок коефициент на ефективност за 2013 година. 336 са били делата, които магистратите е трябвало да разглеждат, свършени от тях са 329, а в тримесечен срок са приключени 89 процента от делата.

Две са гледаните дела с висок обществен интерес и по тях има издадени присъди. В отчета са включени не само първоинстанционните дела , а и въззивната работата на съдиите – по жалби и протести срещу първоинстанционни съдебни актове на районните съдилища.

Наред с наказателните дела от общ характер се проследяват и частните наказателни дела по чл. 243 и по чл.64 и 65 от НПК.

През годината в съда са постъпили 50 наказателни дела от общ характер плюс 14 останали от предходни години. 6 от новопостъпилите са върнати на Окръжна прокуратура за допълнително разследване. И през 2013 година, както и през предходната, най- голям е бил броят на първоинстанционните дела за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, следвани от общоопасните престъпения.

За сравнение, през 2012 година тази категория дела е била на четвърто място, а през 2011 – на първо.

По първоинстанционните наказателни дела на съд са предадени 58 души. От тях са осъдени 49, а 9 са оправдани. От постановените през годината общо 186 първоинстанционни съдебни актове са обжалвани 44. 26 от тях са били потвърдени, 10- отменени и 14- изменени, се казва в отчета на съда.

Една част от тези актове са постановени през предходни години, но са се върнали през отчетната, като все още има неприключени на горните инстанции дела по постановени и обжалвани или протестирани съдебни актове.

Практика в ПОС е магистратите да обсъждат протестираните или обжалвани актове и да анализират причините, поради които някои от тях са били отменени или изменени.

В отчета за 2013-та година се сочи още, че от постановените общо 57 въззивни решения по жалби и протести срещу първоинстанционни съдебни актове на районните съдилища са потвърдени 37 броя присъди, изменени са шест и са отменени 14.

По отношение на критерия срочност на приключване на
първоинстанционните наказателни дела от общ характер, макар и да е налице значително подобряване на показателите, има още какво да се желае, но следва да се отбележи и фактът, че през годината в съда са гледани тежки дела с по няколко подсъдими, като в много от случаите подсъдимите и адвокатите им ползват законови способи да отлагат делата.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.