iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Близо 7 000 туристи са посетили Минния музей в Перник за полугодието

Близо 7 000 туристи са посетили Минния музей в Перник за полугодието 08_1438778218

Подземният минен музей в Перник е посетен от 6825 туристи през първото полугодие на 2015 г., като музеят е сред най-препоръчваните дестинации в близост до София и е единствен на Балканския полуостров.

В списъка на посетителите са и доста чужденци, като само през последната седмица първият пернишки рудник е бил разгледан от туристи от Непал, Египет, Латвия, Израел и САЩ.

Подземният минен музей в Перник е открит през 1986 г. в две от запазените галерии на първия подземен рудник, работил от 1891 до 1966 г. Сега в него посетителите могат да проследят историята на въгледобива в автентична руднична атмосфера. Тридесет експозиционни камери показват развитието на отрасъла от ръчния добив, през извоза на въглища с коне до съвременните механизирани комплекси. В една от камерите е разположен и иконостас на небесния покровител на миньорите Св. Иван Рилски.

Въглищно камъче на 25 млн. години е най-предпочитаният сувенир, който гостите могат да отнесат със себе си. Той е придружен със сертификат, указващ произхода му.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.