iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Близо 1 милион родители могат да намалят данъка си

Близо 1 милион родители могат да намалят данъка си 01_1452331198

Близо 1 милион родители имат право да намалят данъка си. Това пресметнаха от приходната агенция, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той припомни, че подаването на декларация е задължително, дори и да работят само на трудов договор. Приходната агенция вече е изпратила писма до 200 хил. от тях.

Бъчваров уточни, че това не означава милион ползватели на облекчението. Причините - в общия случай детето има двама родители, а само единият от тях има право да ползва намаление на данъка. Освен това в НАП нямали информация колко от децата пребивават трайно в България и колко годишни са те.

Тази година законът даде право на единия от родителите на непълнолетни деца да намали общата годишна сума на облагаемите си доходи с 200 лв., ако имат едно дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повече. За дете с увреждане данъчната основа се намалява с 2200 лв.

Има обаче няколко условия, припомни шефката на дирекция в НАП Боряна Георгиева. Отстъпката може да ползва само единият родител, децата трябва да са до 18 години и да са местни лица, т.е. да пребивават в България над 180 дни в годината. Контролът за спазването на тези условия се извършва, като родителят, който ще приложи намалението, подава писмена декларация, а другият писмено да гарантира, че се отказва.

Част от родителите вече са уведомили работодателите си за желанието да намалят данъчната си основа и са получили по-висок реален доход в края на 2015 г. , допълни Бъчваров.

Въпреки че новата данъчна кампания вече започна, в НАП пристигали по 250 декларации на ден, а общият им брой е 1000, съобщиха оттам. Очакванията са, че броят ще се увеличи към края на март. Тази година кампанията приключва на 3 май, тъй като 30 април е неделя, а 2 май е празник.

Работното време на НАП ще бъде плаващо, без обедни почивки. Няма промяна и в начините на плащане. То може да стане по банков път, ако е през гише в офис на НАП - без банкова такса.

През интернет може да се разпечата платежно нареждане, а може и директно да се плати дължимата сума. Няма промяна и в банковите сметки на НАП.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров и шефката на дирекция “Обслужване” Боряна Георгиева представят новата данъчна кампания.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.