iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българските домати поскпъват три пъти, докато стигнат до нас

Българските домати поскпъват три пъти, докато стигнат до нас 05_1432191740

"Купете си български домат, вкусен и сладък е, не като вносните найлонови", викат възрастни жени на тържището в Пиринско - Кърналовската борса. Няма цени на стоката, защото се пазариш.

Българските, които отскоро са на пазара, са розови, хубавички, а до тях се мъдрят други - червени като ябълки, но без табелки. След кратка раздумка разбираме, че розовите са български от с. Дамяница, а лъскавите са гръцки.

Цената на розовия домат е около 3 лева, но с усмивка веднага се сваля до 2,50 лв. за килограм. Гръцките варират от 1,80 до 2 лева.

В същото време в центъра на София на пазара „Ситняково“ продавачи, въобще не приличащи на земеделски производители, предлагат същите български домати, но три пъти по-скъпо - 8 лв. за кило.

Повече от ясно е, че за прекупвачите ден година храни. Междувременно в големите магазини в столицата същият зарзават върви по 4-4,50 лв.

А иначе и бабите от Петричко се явяват прекупвачи и продават доматите почти на двойна цена. Невероятно, но факт! "Аз съм дребна производителка и домати нямам, имам тиквички. Но за да изкарам някой лев, купувам от оранжериите в Дамяница някое кило и тук го продавам", разказва баба Зоя Войнова от с. Кърналово.

До нея друга местна жена също купила оттам доматите. Вземат ги на 1,50 килото, а ги продават на 2,50 до 2,80 лв. и така се изхранват.

Встрани от масите на Кърналовската борса са големите складове, където продават на едро сериозните производители. Една от тях е Вили Малчева. Тя е бивша учителка по биология, но от 20 години цялата й фамилия се занимава с отглеждането на български домати. Имат над 110 дка оранжерии в с. Дамяница.

Жената разказва, че може да си позволи и по-ниска цена на едро, тъй като си е направила сметката. “Преди години отоплявахме оранжериите на мазут, беше много скъпо. Сега сме на биогориво, произвеждано от отпадъчни маслини в Гърция, което достига същата висока температура, но е много по-евтино”, разказва тя.

Оранжерията на Малчева е една от малкото, открила иновативното евтино гориво. От тази година субсидиите за оранжериите бяха намалени от 2000 лв. на декар на 500 лв. Оказва се, че Вили Малчева е доволна от държавната субсидия. Тя дори подкрепя местните баби, като им дава евтини домати, та да изкарат някой лев и за себе си.

"Лично аз няма да си купя български домати за 6 или 8 лева килото, каквито етикети показват медиите в големите градове. Това е абсурдна цена, спекула! А дали някой пита колко ДДС е платил този търговец, дали издава касов бон", ядосва се Георги Кафтанов, председател на сдружението на зеленчуко- и оранжерийните производители "Югозапад 2013".

Той е агроном, има собствени оранжерии над 7 дка. Първите домати изкарал на 7 май. Разказва, че високата цена тази година идва от дългата и студена зима. Кафтанов продава розов домат на 3 лева на едро и казва, че под това отива на загуба, защото е вложил най-скъпите семена, торове, препарати и отопление.
Как стават „врътките“ с цените

Сивият сектор ни мори доста, признават производителите. "В момента кипи безсмислена борба да се хванат търговците, които се правят на производители. Най-много да отнесат акт до 400 лева, муха ги ухапала. Идват тук, пълнят един бус със стока за 3000 лв., извиват ти ръцете да сваляш цената, а после продават три пъти по-скъпо. Има начин да ни помогнат и потребителите. Ако всеки си поиска касов бон за доматите по 8 лева, спекулантите ще излязат на светло", смятат производителите.

Повечето земеделци от региона казват, че плодове и зеленчуци от Африка и Азия се внасят у нас като гръцка стока, а документите се преправят на пристанището в Солун.

Георги Кафтанов разказва и за друга "врътка" - роми внасят некачествена стока от тържището в Солун и я пласират на борсите в Югозападна България. Пълнят автомобил със 100-200 кг бракувани домати и минават границата, обяснявайки, че са за лична консумация.

"Не може да се продава домат от Гърция за 70-80 ст. за кг по това време на годината, ако е редовно внесен", казват производителите.

Питаме Георги Кафтанов каква е тайната на вкусния български домат, а той отговаря:

"Нашенският се отглежда на почва, докато големите производители, за да получат голям добив, гледат разсада по новите технологии. Казва се хидропоник, или домати на гъба. В едни корита се отглежда зарзаватът, като в течна форма му се дават необходимите вещества. Добивът е доста голям, но е за сметка на вкуса.“

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.