iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България води класацията по изоставени бебета

Изоставено бебе снимка: Интернет

България е на първо място в Европа в печалната класация по изоставяне на бебета от родителите им, съобщава във водеща статия днес Труд. Всяко трето дете, попаднало под грижите на държавата, е до 3- годишна възраст, показва проучване на УНИЦЕФ (по последни данни от 2009 г.).

Стряскащата картина се потвърждава от по-новата статистиката на Държавната агенция за закрила на детето. От нея се вижда, че през 2010 и 2011 г.средно по около 2000 деца са изоставяни от родителите си в най-ранна възраст.

Около 1000 от тези деца постъпват в институциите  още като пеленачета. Според статистиката вско едно от 75 бебета започва живота си под институционалната грижа на държавата. Голяма част от тях остават в домове, докато навършат пълнолетие.

В такива случаи последиците за здравословното, емоционално и психическото здраве на детето са дълготрайни, а често уврежданията са непоправими.

Според специалистите високият брой на изоставените деца  застрашава държавната стратегия за закриване на социалните домове за деца.

Целта е лишените от родителска грища деца  да се интегрират в семейна среда чрез връщането при родителите им, осиновяване, приемна грижа и в краен случай настаняване в центрове от семеен тип.

Плановете на кабинета са през 2013 г. настаняването на деца до 3 г. в институции да се забрани със закон, а до 2025 г. сега съществуващите сиропиталища да бъдат закрити. За изграждането на инфраструктура, разкриване на нови услуги и квалификация на социални работници са предвидени 200 млн. лв. по различни оперативни програми.

Проблемите, които карат родителите да се отказват от децата си, обаче тепърва ще се изследват, което отлага решаването на проблема  за неопределено бъдеще.

Основните причини за тъжната действителност са бедността и неадекватната политика на държавата към семейството, отдавна обясняват представителите на неправителствените организации, а това е ясно като бял ден и логично, но отново някакви пари ще потъват някъде.  

“Правителството трябва да разбере, че ако семействата в риск не бъдат подкрепяни ефективно, никога няма да затворим домовете”, коментира Георги Богданов, изп. директор на Националната мрежа за децата. Специалистите са единодушни, че акцентът в стратегията на правителството трябва да е превенцията на изоставянето чрез създаване на подходящи услуги във всяка община. На хартия това е залегнало и в плана на кабинета. Засега обаче реализирането му е само пожелание.

51 общини вече са сключили договори по оперативна програма “Регионално развитие” за строеж на центрове за нови услуги по проекта “Детство за всички”. Целта е до 2014 г. всички около 1800 деца и младежи с увреждания, отглеждани в институции, да бъдат изведени от домовете. Предвижда се да бъдат построени 149 центъра от семеен тип и 36 защитени жилища, в това число и в Перник. В тях ще бъдат настанени малчуганите, които не могат да бъдат върнати при родителите си, осиновени или настанени в приемни семейства.

Идеята е новите центрове да са в градове, в които има болници и училища, а не да се повтаря сегашният модел, при който домовете за деца с увреждания са далеч от погледа на хората.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.