iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Българите погасяват кредитите си у нас със заплати от Гърция

Българите погасяват кредитите си у нас със заплати от Гърция 06_1434895439

Оказва се, че Гърция, която в момента е в критична фаза на преговори с европейските си кредитори и е заплашена от излизане от еврозоната, е държава, която е изключително предпочитан "работодател" за българите. С тамошните заплати нашенците успяват да погасят кредитите си дори предсрочно.

Работя тук от повече от 5 години. От месец май до септември нямам и ден почивка, но заплатата, която получавам ми е достатъчна, за да мога да си позволя през останалото време да си харча изкараните пари. Това разказа пред "Новинар" българин, който работи като сервитьор в малко селце на остров Тасос. Мъжът, който е от Сливен, допълни, че преди няколко години е изтеглил кредит, за да си купи къща в родния град.

"Само за две години работа успях да погася кредита си. Харесвам работата си, изкарвам достатъчно и не ме е срам да го кажа", разказа 32-годишният нашенец, който сега заделя от заплатата си, за да купи обзавеждане за новото жилище.

Оказва се обаче, че в южната ни съседка са се подслонили не един и двама нашенци. "Тук на острова има много български семейства. Друга интересна тенденция е български жени да се омъжват за гърци и да се преместват да живеят в страната", разказа сливналията, който получава на месец около 900 евро, но твърда заплата, а останалите 500 получавал като бакшиши. "Тук бакшишите са сериозни.

Случвало ми се е на вечер да си тръгна със 150 евро чисти пари. Важно е отношението към хората. Винаги съм казвал, че най-значимото в бизнеса е готвачът, а след това сервитьорът", разказа българинът.

Освен нашенците предпочитана работна ръка в Гърция са и албанците. Само в рамките на три съседни хотела на остров Тасос работят трима албанци. Те също изкарват пет месеца на усилен труд без почивка, но след това се отдават на почивка не къде да е, а в България.

Такъв е случаят с Тони, който работи като барман в хотел в едно от кокетните селца на остров Тасос и който се чуди дали през зимата да отиде да кара ски в Банско или Пампорово. Той беше категоричен, че парите не го притесняват, а просто иска да се наслади на зимната си почивка.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.