iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Българинът ще живее по-дълго

Българинът ще живее по-дълго 02_1424343392

В концепцията „Цели за здраве 2020” е предвидено българинът да живее средно 81 години и 4 месеца. Концепцията беше приета вчера от МС.

В нея е записано, че хората на 65 години трябва да живеят средно още по 16,4 години. Сега средната продължителност на живота у нас е 74 години и 4 месеца, като за дамите тя е 78 години, а за мъжете - 71 години, сочат данните на НСИ за 2013 година.

Концепцията определя дългосрочните приоритети в здравеопазването до 2020 година. Сред тях е и намаляването на смъртността сред населението. При бебетата до 1 година тя трябва да се свие до 6,8 на 1000 живородени, при децата от 1 година до 9 години - до 0,24 промила и дo 0,28 промила за българчетата между 10 и 19 години. Смъртността при хората в трудоспособна възраст от 20 до 65 години пък трябва да намалее до 4,19 промила.

За да се увеличи продължителността на живота, било нужно да има

по-качествено здравеопазване

За целта трябвало да се обособят три пакета здравни дейности. Основният ще се плаща от НЗОК. Той ще включва профилактика, диагностика и лечение на основните заболявания и състояния, причиняващи смърт и загуба на работоспособността, както и грижи за детското и майчиното здраве. Концепцията предвижда и допълнителен пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК, които да позволят планиране чрез листа на чакащите. Ще има и трети пакет за спешната помощ, като трябва да се осигури равнопоставен достъп, а не както сега – някои населени места да са на 60 км от най-близкия спешен център.

Освен въвеждането на трите пакета се предвижда да има и национална здравноинформационна система. Хората ще имат достъп до нея чрез

електронен идентификатор

В единната информационна система ще има е-здравно досие, е-рецепта, е-направление, електронен портал. Сегашната здравна система не отговаря на потребностите на населението и в нея без значими реформи бъдещите здравни и финансови перспективи изглеждат мрачни, пише в доклад на Световната банка, цитиран в концепцията.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

26-Декември-2016

26-Декември-2015

26-Декември-2013

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com