iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Благодарение на перничани такситата вече ще могат да карат до 15-тата си година

Благодарение на перничани такситата вече ще могат да карат до 15-тата си година 07_1405580418

Перничани издействаха всички таксита в България да карат до 15-тата си годишнина. През този месец от Народното събрание беше гласуван гласуван закон, който разрешава на таксиметровите автмобили да бъдат експлоатирани до 15-тата си годиина, а не както беше сега - до 10-тата.

Законопроектът бе внесен от пернишкия народен представител Станислав Владимиров - Станката.

"При мен, в офиса на БСП Перник, преди половин година дойдоха таксиметрови шофьори, които поискаха увеличаване на срока на експлоатазия на таксиметровите автомобили от 10 на 15 години. Увериха ме, че с досегашните изисквания реално работят за банките. Направих съответните проучвания, и вкарах законопроект в Народното събрание, прекарах го по комисии и в парламентарните групи и вече е факт. Реално заради перничани всички шофьори на таксиметрови автомобили в страната ще имат глътка въздух", каза Станислав Владимиров.

Според промените ще има облекчение за регистрацията на автомобили втора ръка като таксита - досега имаше ограничение те да са не по-стари от 5 години, а с промените максималната възраст се увеличава до 8 години.

„Променихме срока за използване на таксиметрови автомобили. Досега автомобил можеше да се използва за таксиметров превоз до 10-годишна възраст. Сега приехме това да бъде до 15 години”, каза Станислав Владимиров. Според него в нито една държава в ЕС няма ограничение за възрастта на автомобилите.

Според Станката и в момента има автомобили, които са само на три или четири години, но не отговарят на изискванията за таксиметров преглед. Затова трябва да се затегне контрола. По неговите думи са важни техническите прегледи, да няма корупция при тяхното преминаване и отговорността на всеки един, който е пуснал нередовно такси, трябва да понесе своята отговорност.

Ако Закона не беше приет 10 000 автомобила трябваше да излязат от употреба, а много таксиметрови шофьори нямаше да изтеглят кредити за нови автомобили", категоричен е народния представител.

Пернишките таксиметрови шофьори не вярвали,че е възможно закона да се промени. "Когато отидохме на приемен ден със Станислав Владимиров в офиса на БСП в Перник се надявахме да бъдем чути, но знаете как е в България - народа е глас в пустиня. Казвам Ви честно не вярвах, че разговора ни в централата на БСП Перник с депутата ще промени закона и то толкова бързо. Каним депутата на по биричка, за да го почерпим, но още поливане на новия закон не е имало. Ако не беше тази поправка оставахме на улицата. Убийствено е да се изплащат постоянно нови автомобили, работим само за банката", разказа пернишки таксиметров шофьор.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.